“Imposibil” de urmărit: China, în timp ce Beijingul constată o “creștere rapidă” a infecțiilor
Cazuri de covidă în China: După aproape trei ani de încercări de eradicare a virusului, încetarea bruscă a testelor în masă și a carantinei a dus la o scădere corespunzătoare a numărului de infecții raportate oficial, care a atins un nivel record abia luna trecută. “Multe persoane asimptomatice nu mai participă la testele cu acid nucleic, astfel încât este imposibil să se înțeleagă cu exactitate numărul real de persoane infectate asimptomatice”
Cel mai important organism de sănătate din China a declarat miercuri că adevărata amploare a infecțiilor cu coronavirus din țară este acum “imposibil de urmărit”, oficialii avertizând că numărul cazurilor crește rapid la Beijing după ce guvernul a renunțat brusc săptămâna trecută la politica “zero Covid”.
După aproape trei ani de încercări de eradicare a virusului, încetarea bruscă a testelor în masă și a carantinei a dus la o scădere corespunzătoare a numărului de infecții raportate oficial, care a atins un maxim istoric abia luna trecută.
În condițiile în care testele nu mai sunt necesare pentru o mare parte din țară, Comisia Națională de Sănătate din China a recunoscut miercuri că cifrele sale nu mai reflectă realitatea.
“Este imposibil să se înțeleagă cu exactitate numărul real de persoane infectate asimptomatice”
“Multe persoane asimptomatice nu mai participă la testele cu acid nucleic, astfel încât este imposibil să se înțeleagă cu exactitate numărul real de persoane infectate asimptomatice”, a declarat NHC într-un comunicat.
Declarația vine după ce vicepremierul Sun Chunlan a declarat că noile infecții din capitală sunt în “creștere rapidă”, potrivit presei de stat.
Milioane de persoane în vârstă vulnerabile nu au fost încă vaccinate complet
Liderii chinezi sunt hotărâți să continue deschiderea, iar autoritatea pentru turism din Beijing a declarat marți că va relua grupurile de turiști care intră și ies din capitală.
Însă țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, iar experții se tem că nu este pregătită să le gestioneze, în condițiile în care milioane de persoane în vârstă vulnerabile nu au fost încă vaccinate complet, iar spitalele subfinanțate nu au resursele necesare pentru a face față unui aflux așteptat de pacienți infectați.
O coadă de aproximativ 50 de persoane se întindea miercuri la ușa clinicii de febră Puren din Beijing, mai mulți rezidenți declarând pentru AFP că au fost infectați cu Covid.
“Practic, dacă stăm la coadă aici, înseamnă că suntem cu toții infectați. Nu am fi venit aici dacă nu am fi fost”, a declarat pentru AFP o persoană care aștepta la coadă.
“Sunt aici cu un membru mai în vârstă al familiei mele, are febră de aproape 10 zile la rând, așa că am venit să îi facem un control”.
Penurie de medicamente
Restaurantele, magazinele și parcurile au acum voie să se redeschidă, dar locuitorii găsesc calea de a trăi cu virusul mai puțin simplă. Mulți dintre cei cu simptome au ales să se auto-medicheze acasă, în timp ce alții stau în casă pentru a se proteja de infectare. Iar întreprinderile se luptă pe măsură ce COVID-19 face ravagii în rândul populației și le afectează personalul.
Drept urmare, străzile din Beijing sunt în mare parte goale.
Locuitorii s-au plâns de faptul că s-au epuizat medicamentele pentru răceală și de cozile lungi de la farmacii, în timp ce gigantul chinez de căutare Baidu a declarat că căutările de Ibuprofen pentru reducerea febrei au crescut cu 430% în ultima săptămână.
Cererea în creștere pentru testele rapide de antigen și medicamente a creat o piață neagră cu prețuri astronomice, în timp ce cumpărătorii recurg la procurarea bunurilor de la “dealeri” ale căror contacte sunt transmise în grupurile WeChat.
Autoritățile iau măsuri drastice, iar autoritățile de reglementare a pieței au aplicat o amendă de 300.000 de yuani (43.000 de dolari) unei întreprinderi din Beijing pentru că a vândut kituri de testare la prețuri prea mari, a relatat marți cotidianul local Beijing News.
Și, într-o schimbare radicală pentru o țară în care infectarea cu virusul era cândva tabu, iar pacienții recuperați se confruntau cu discriminare, oamenii apelează la rețelele de socializare pentru a-și arăta rezultatele testelor și pentru a oferi descrieri detaliate ale experienței lor în timp ce erau bolnavi.
“Când temperatura corpului meu a trecut de 37,2 grade, am început să adaug puțin zahăr și sare în apa cu lămâie”, a scris “Nina”, utilizatorul site-ului de socializare Xiaohongshu din Beijing, utilizator al site-ului de socializare Xiaohongshu, într-un cont menit să fie un sfat pentru cei care nu sunt încă infectați.
“Am fost înviat!!!”, a scris un alt proprietar de cont în legenda unei fotografii care arată un rând de cinci teste antigenice pozitive și unul negativ.