Hijab, niqab și burqa: care sunt diferitele tipuri de văl în țările islamice?

16.11.2022, 21:17

Iranul suferă una dintre cele mai mari revolte din istoria sa din cauza morții lui Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani care a murit pe 16 septembrie, la câteva zile după ce poliția de moralitate a țării a arestat-o pentru un “curs de reeducare” pentru că nu purta corect vălul, o practică obligatorie pentru toate femeile din țară, indiferent dacă sunt sau nu străine. Amini a murit în custodia poliției, dar autoritățile iraniene neagă orice agresiune care ar fi putut cauza moartea ei. Cu toate acestea, familia tinerei susține că Amini a murit în urma unor brutalități ale poliției pe care nimeni nu le-a văzut. Între timp, autopsia și corpul neînsuflețit al tinerei iraniene de 22 de ani sunt inaccesibile rudelor sale.

De atunci, a avut loc un val de demonstrații în Iran, care a început ca o luptă împotriva impunerii vălului și continuă cu dorința de dispariție a sistemului și guvernului țării. Potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cel puțin 326 de manifestanți au murit deja din cauza represiunii mișcării de protest. Deși totul a început cu voalul lui Amini, care este diferența dintre hijab, niqab și burqa? Sunt trei veșminte diferite?

Hijab-ul este obligatoriu pentru femeile din Iran, care, de la Revoluția Islamică din 1979, trebuie să își acopere părul cu un văl și să poarte haine largi pe picioare și pe brațe. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de voaluri purtate de femeile musulmane. Cele mai importante sunt burqa, niqab și hijab, transmite marca.com.

Diferențe între hijab, niqab și burqa

Hijab-ul este un acoperământ pentru cap care acoperă părul și gâtul, dar lasă fața descoperită. În Occident, este cel mai frecvent, deoarece este voalul care ascunde cel mai puțin corpul. În limba arabă, termenul “hijab” înseamnă “a ascunde”, “a ascunde de ochii lumii” sau chiar “a separa”. Potrivit Academiei Regale Spaniole, hijab-ul este un “fular purtat de femeile musulmane pentru a-și acoperi capul”.

Cu toate acestea, niqab-ul este o eșarfă care acoperă atât fața, cât și părul femeii. De obicei, lasă descoperită zona din jurul ochilor și poate fi purtată cu un voal de ochi separat. Este vălul intermediar între hijab și burqa. În unele țări europene, precum Franța, Belgia sau Danemarca, niqab-ul și burqa sunt interzise.

Cel mai ascuns dintre toate voalurile islamice

În fine, burqa este un văl care acoperă întregul corp al femeii, de la păr până la picioare. Este cel mai ascuns dintre toate voalurile islamice, cu o singură piesă care reușește să acopere fața și restul corpului, iar uneori are un fel de plasă la nivelul ochilor, astfel încât purtătoarea să poată vedea prin haină.

 

citește și...