„Frumoasa adormită”. Povestea incredibilă a femeii care a dormit 32 de ani

30.03.2022, 16:13

Basmul clasic „Frumoasa adormită” își are originea în secolul al XIV-lea. Este povestea unei prințese blestemate de un spirit rău care a adormit-o o sută de ani până în momentul în care un tânăr prinț pune capăt blestemului și o trezește cu un sărut.

De obicei, basmele au puțin de-a face cu realitatea, dar destul de des unele evenimente din viața reală seamănă cu cele din ficțiune.

Dar dacă această poveste ar fi derivată parțial din evenimente din viața reală?

„Frumoasa adormită din Oknö”

Poate cineva să doarmă o perioadă îndelungată și să se trezească îmbătrânind doar puțin și este posibil ca o persoană să intre într-o stare de hibernare si să se trezească decenii mai târziu, având funcționarea normală a conștiinței și cognitive?

Unul dintre cele mai mari mistere inexplicabile din viața reală este povestea Karolinei Olsson, cunoscută și sub numele de „Frumoasa adormită din Oknö”.

Karolina Olsson a devenit faimoasă drept „Frumoasa adormită din Oknö”. În 1876, Karolina, în vârstă de 14 ani, a suferit o accidentare la cap după ce s-a împiedicat și a căzut pe gheață în timp ce se îndrepta spre casă de la școală.

Detaliile acestui accident nu sunt date cu certitudine, cu toate acestea, se consemnează că a fost rănită, deși nu grav. Poate că a alunecat și s-a lovit la maxilarul, deoarece este, de asemenea, înregistrat că s-a plâns de o durere de dinți mai târziu.

Somnul de 32 de ani

Era 22 februarie 1876 când Karolina, în vârstă de 14 ani, a intrat în comă, pentru a se trezi 32 de ani sau 11.730 de zile mai târziu, la vârsta de 46 de ani.

Familia Olsson era una săracă și locuia pe o insulă izolată, fără medic lângă ei. Tatăl Karolinei, un pescar, nu-și putea permite să plătească pentru un medic. Familia a căutat inițial ajutor de la mica comunitate din Oknö.

Doctorul, după ce a terminat examinarea a concluzionat că se află în stare de comă și a fost nevoie de mai multe examinări. A continuat să o viziteze și să o examineze pe Karolina încă un an și în acest timp a încercat să convingă comunitatea medicală și să mobilizeze alți medici pentru a ajuta la vindecarea bolii Karolinei.

Mai mulți medici au vizitat familia Olsson și au examinat-o pe biata fată. Un fapt surprinzător a fost că părul și unghiile Karolinei nu păreau să crească deloc.

Mai mult, ea nu pierdea în greutate, în ciuda faptului că alimentatia ei consta din două pahare de lapte, zilnic.

Spitalizare

În al șaselea an de somn al Karolinei, în 1882, părinții ei au transferat-o în orașul Oskarshamn după recomandarea medicului de tratament cu electroșoc, ca o ultimă încercare a comunității medicale de a o resuscita.

O lună mai târziu, după ce starea ei nu s-a îmbunătățit, a fost externată, iar părinții ei au luat-o acasă pe Karolina. Doctorul a explicat că nu pot face nimic pentru ea, iar familia ar trebui doar să aștepte și să se roage pentru ca un miracol să se întâmple.

Trezirea

Câțiva ani mai târziu, unul dintre frații ei a murit și s-a observat că plângea, dar din nou nu erau semne de a ieși din acest somn profund. Mama ei a murit în 1904 și a fost numită o servitoare pentru îngrijirea cu normă întreagă a Karolinei.

Pe 14 aprilie 1908, servitoarea a intrat în camera Karolinei și a găsit-o târându-se pe podea plângând.

Karolina Olsson se trezise în sfârșit din somnul ei de 32 de ani.

O posibilă explicație

S-a dovedit medical că Karolina se află într-o stare profundă de somn, sau comă.

Frații ei au afirmat că nu a spus niciodată un cuvânt în timpul somnului și doar tatăl ei a auzit-o de câteva ori stând în picioare pe patul ei și rugându-se lui Isus.

Există o parte din această poveste care este totuși ilogică și are legătură cu faptul că întreaga ei hrană zilnică a constat din două pahare de lapte cu zahăr și apă.

Acesta a fost, de asemenea, un motiv pentru care mulți erau sceptici cu privire la poveste, iar un psihiatru a sugerat mai târziu că Karolina ar fi putut uneori să-și închidă ochii și să nu răspundă din proprie voință, suferind probabil de o afecțiune psihiatrică rară.

Poate că tratamentul cu electroșoc i-a îmbunătățit starea, din moment ce, după aceea, nu mai s-au mai vizitat medicii și s-a spus familiei să aștepte și să spere.

Karolina a fost cu siguranță îngrijită de mama ei de cele mai multe ori și posibil se trezea, sau intra într-o stare între vis și realitate în care putea rosti câteva cuvinte și mânca, dar nu se trezea complet și ajungea la conștiința de veghe.

Un final fericit

Când s-a trezit la 46 de ani, nu arăta ca o femeie de vârstă mijlocie, ci mult mai tânără, posibil între 25 și 30 de ani. Acesta este un alt fapt confuz care adaugă la mister.

Vestea trezirii Karolinei a fost primită cu entuziasm și mulți au fost interesați să afle partea ei a poveștii. Reporterii și medicii, precum și mulți alții care erau doar curioși au vizitat cabana familiei de la Oknö.

Totuși, ea nu putea oferi deloc informații. Ea nu-și amintea absolut nimic din acești 32 de ani.

Se pare că cazul Karolina Olsson a fost un caz unic, deoarece nicio altă persoană nu a fost niciodată înregistrată într-o asemenea stare atât de mult timp.

citește și...