FOTO Cum arăta transportul public pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Imagini greu de imaginat

21.05.2020, 21:23
FOTO Cum arăta transportul public pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Imagini greu de imaginat
Imagini cu transportul public pe vremea lui Nicolae Ceaușescu/ foto: file de istorie

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, transportul public era diferit față de cel din ziua de astăzi. În perioada comunistă erau puțini cei care aveau mașină personală, iar majoritatea circula cu transportul în comun.

Și în urmă cu mai bine de 50 de ani, transportul public era aglomerat, iar oamenii stăteau înghesuiți în autobuz sau tramvai, pentru a ajunge la destinație.

Cum arăta transportul public pe vremea lui Nicolae Ceaușescu! Tramvaiele aveau doar două clase. În plus, o singură persoană vindea biletele în mijlocul de transport.

Imagini cu transportul public pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Înainte de anii ’50, tramvaiul era tras de cai pe străzile Bucureştiului. Abia în anul 1936, societatea de transport obţine exclusivitatea transportului în comun cu tramvaie şi autobuze pentru Capitală.

Imaginile sunt greu de imaginat! Parcul de autobuze era format din 392 bucăți (Renault, Chevrolet şi Henschel) funcţionând pe 22 trasee cu 131 Km cale dublă.

Câțiva ani mai târziu, societatea comunală a tramvaielor din Bucureşti primește un alt nume, și anume Întreprinderea de Transport Bucureşti (I.T.B.). Numărul traseelor se mărește: 27 de trasee de tramvaie şi 24 de trasee de autobuze. În 1955  ia naștere transportul în comun modern din Capitală, iar în 1962 este înființată staţia de calcul mecanografic şi evidenţa mecanizată.

Se presupune că în perioada 1972 – 1980, I.T.B. deținea 2.500 autobuze, 800 tramvaie şi 700 troleibuze, având 35.000 salariaţi. În 1983, ia naștere prima linie de tramvai peste Podul Grant.

Vezi mai multe imagini cu transportul public în Epoca de aur pe File de Istorie.

citește și...