Filmări secrete făcute la Colectiv de primii pompieri ajunşi la locul tragediei! Au fost făcute publice abia acum: ‘Nu le-au luat nici măcar pulsul!’

24.10.2019, 13:04
Filmări secrete făcute la Colectiv de primii pompieri ajunşi la locul tragediei! Au fost făcute publice abia acum: 'Nu le-au luat nici măcar pulsul!'
Filmări secrete făcute la Colectiv de pompierii ajunşi la locul tragediei! 

Filmări secrete făcute la Colectiv au fost făcute publice la patru ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane şi alte peste 140 au fost rănite.

Filmări secrete făcute la Colectiv de primii pompieri ajunşi la locul tragediei!

Libertatea a publicat cele 20 de minute filmate de subofiţerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la Colectiv. Filmarea a fost ascunsă de superiorii lui. Abia acum a ieşit la iveală adevărul despre intervenţia de la Colectiv.

Gabriel Popescu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, a rămas şocat: ‘Nu a fost o acțiune organizată’. 

Ofițerul de pompieri, care a făcut publice filmările realizate în urmă cu patru ani, a explicat de ce a rupt acum tăcerea. El a dezvăluit că pompierii au ştiut de situaţia clubului Colectiv încă de la bun început, deşi autorităţile susţineau altceva.

Cel care a ieşit în fugă din Colectiv a fost Gabriel Popescu, un tânăr de 36 de ani. Tot el a sunat primul la 112, la 22:32. Polițiștii de la Secția 14 poliție au venit primii, la 22:37.

‘Cele 20 de minute filmate imediat după cel mai mare dezastru din istoria recentă a României n-au fost făcute publice și nu au fost analizate. La câteva zile, Centrul Național Operațional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare și de preocupare a salvatorilor pentru viața umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU și DSU pretinseseră oficial”, a explicat ofiţerul.

Victimele, lăsate de izbelişte în faţa clubului Colectiv

Filmarea este realizată cu o singură cameră. Ea este, uneori, oprită de pompierul-cameraman și repornită atunci când își schimbă locul.

Trupurile aflate în agonie, amestecate printre cele moarte, sunt ignorate de echipajele de salvatori.

‘Acestea sunt filmările la care nimeni n-a avut acces, faptele care relatează ce s-a întâmplat dincolo de cordonul unde presa a avut permisiune să ajungă. Imaginile pompierului încep în fața fostei fabrici Pionierul, continuă în fața clubului Colectiv și se termină în club’, a mai explicat acesta.

‘Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei și acest lucru a fost imediat vizibil când șefii au văzut imaginile și, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor.

În general focul are o dimensiune incontrolabilă. Însă, aici nu e vorba de foc. Focul a fost stins imediat. A fost vorba de decizii pentru care nu ești pregătit. Decizii de transport a unor persoane afectate… în număr foarte mare și rapid’. 

Filmarea se încheie cu un episod simbolic. Pe sunetul captat de camera oficială a ISU, în ultimele secunde se aude cum, de dincolo de cordon, un reporter TV își începe corespondența de la fața locului.

‘Niciun ofițer din IGSU, ISUBIF sau inspectoratele județene nu a fost pregătit și nici acum nu e pregătit pentru asemenea tip de acțiune, care este mai mult un triaj medical efectuat foarte rapid decât o salvare de viață în sensul pompierilor’.

citește și...