Dezastru pentru România! Anunț oficial despre moneda noastră

05.07.2019, 16:08
Dezastru pentru România! Anunț oficial despre moneda noastră
Leul va continua să se deprecieze

O analiză realizată de Reuters a scos la iveală detalii deloc îmbucurătoare pentru România. Situația monedei noastre este una delicată, iar experții din domeniul financiar sunt foarte îngrijorați.

Leul a ajuns, în ultimul an, cea mai slabă monedă din zona centrală și de est a Europei.

Principalele monede din regiune se vor aprecia ușor față de euro anul viitor, pentru că băncile centrale vor menține rate stabile ale dobânzilor, diferite de politicile comunicate de Rezerva Federală a SUA și de Banca Central Europeană.

Analiștii estimează că leul se va deprecia ușor, de la 4,725 la 4,81 lei pentru un euro. Moneda românească a înregistrat cea mai slabă performanţă din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate și a creșterii dezechilibrelor economice, consideră analiștii de la Reuters.

„Când te confrunţi cu adâncirea deficitului public şi a celui de cont curent, în pofida îmbunătăţirii evoluţiei activelor riscante pe plan global, încă ne aşteptăm ca moneda României să aibă o evoluţie mai puţin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef la ING România, pentru Agerpres.

Deficitul bugetar al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din 2019, iar timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.

citește și...