De ce vrea Turcia să importe cantități uriașe de aur. Cum este folosit metalul prețios

13.12.2019, 15:32
De ce vrea Turcia să importe cantități uriașe de aur. Cum este folosit metalul prețios
De ce vrea Turcia să importe cantități uriașe de aur

Turcia a decis să importe cantități uriașe de aur. Metalul prețios este folosit în numeroase situații sociale și cererea de pe piață este mereu ridicată. 

Trezoreria din Turcia lucrează la un plan care ar relaxa normele privind importul de aur, scrie Bloomberg. Modificările propuse ar permite omologarea și standardizarea deșeurilor de aur sau a aurului neînregistrat pe care oamenii îl transportă atunci când intră în țară.

De ce vrea Turcia să importe cantități uriașe de aur

Astfel, importul este singurul mod în care Turcia poate face față cererii de aur a producătorilor de bijuterii și a cetățenilor, deoarece în regiune se extrage doar o cantitate mică de metal prețios. 

Tradițional, turcii fac cadouri de aur la nunți și la ceremonii de circumcizie, ba chiar plătesc cu metalul prețios chiria pentru standurile din bazar. 

Pe ansamblu, în primele nouă luni ale acestui an, cerere de aur a Turciei a crescut cu 3,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În 1993, Turcia a înființat o bursă a aurului la Istanbul, însă a fost desființată în 2013 după înființarea pieței de metale prețioase și diamante în subordinea Borsa Istanbul.

citește și...