De ce se spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână. Ce explică reprezentanții BOR

07.04.2020, 20:02
De ce se spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână. Ce explică reprezentanții BOR
De ce se spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână

Cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe data de 12 aprilie.

De ce se spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână

Totodată, Floriile au o mare însemnătate pentru creștini și marchează începutul Săptămânii Patimilor. În seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.

În unele zone ale ţării, locuitorii încă țin cont de anumite superstiții de Florii. La sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejaţi de boli şi devin mai rezistenţi.

Mai mult de atât, se spune că cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire se vor tămădui de boli şi îşi vor întări sistemul imunitar şi pe viitor.

Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

Conform acestor superstiții de Florii, persoanele care nu vor să cinstească aşa cum se cuvine această sărbătoare se vor umple de pistrui.

Însă, tradiția mai spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână. Reprezentanții BOR au decis să dea explicații în acest sens.

‘Un termen păgân, ne spun unii, o sărbătoare păgână. Iar noi le spunem că ea face dovada că cei dinaintea noastră au botezat păgânismul, au restaurat în Hristos oameni. Prin Florii avem dovada unei istorii umane care ne leagă cu istoria începuturilor creștinismului și Europei. 

Istoria ne spune că Ponțiu Pilat aduce mai mulți soldați în Ierusalim decât de obicei. Simțea nevoia de liniște la Paștele iudeilor ce se apropia. În umbra Templului dau în clocot însă furiile, se plăsmuiesc deja plasele de prindere a Pescarului de oameni care este Hristos. Cel ce plânge de milă săracilor, din grija pungii, ține Evanghelistul să ne pomenească, vinde pe Învățător. Nu, nu săracii vor fi ajutați din arginții săi. Se va cumpăra un cimitir pentru sinucigași și străinii de Ierusalim. Prețul vânzării lui Dumnezeu este mereu un cimitir’, notează republica.ro. 

citește și...