De ce se interzice, de fapt, circulația pe timp de noapte. Explicația lui Raed Arafat

09.11.2020, 09:15
De ce se interzice, de fapt, circulația pe timp de noapte. Explicația lui Raed Arafat
De ce se interzice, de fapt, circulația pe timp de noapte. Explicația lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce a fost luată măsura interdicției deplasărilor pe timp de noapte, între orele 23.00 și 5.00 începând din data de 9 noiembrie 2020.

Noi măsuri de restricție au intrat în vigoare începând de luni, 9 noiembrie, de la miezul nopții. Cea mai importantă schimbare se referă la circulația pe timp de noapte, care nu va mai fi permisă între orele 23:00 și 5:00 decât din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, la Antena 3, de ce a fost luată această măsură. “Logica ei este țintită către un grup de persoane care hai să zicem că nu întotdeauna au respectat regulile, o parte, să zicem, fără să generalizăm. Și acesta este grupul de tineri care în cursul nopții, mai ales în weekenduri au mers totuși la petreceri, chiar și în apartamente, în parcuri, pe stradă, în grupuri mari, mai ales, cum am zis, în perioada weekendului.Sunt țări care au observat acest lucru și vedeți că nu suntem singurii care am luat această măsură. Franța are această măsură, mult mai devreme, la ora 21.00 până la ora 6.00. Pentru că noaptea au loc aceste activități, care de regulă se fac fără mască. În Spania, chiar dacă sunt închise cluburile acolo au observat acest fenomen că tinerii iau berea și merg în vizită.Și nu doar într-un apartament, ci de la unul la altul. Și atunci una dintre măsurile care considerăm că are un impact economic minor, dar în același timp are un impact de prevenire mare este aceasta”, a spus acesta.

Cum se poate circula pe timp de noapte

Circulația în intervalul orar 23:00 – 5:00 este permisă doar pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

 

citește și...