De ce Pfizer va reduce temporar livrările de vaccin anti-COVID în Europa

16.01.2021, 09:10
De ce Pfizer va reduce temporar livrările de vaccin anti-COVID în Europa
foto: shutterstock

Compania Pfizer a anunțat că va reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului împotriva virusului COVID-19 dezvoltat împreună cu BioNTech. Vineri, 15 ianuarie, Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a precizat că Pfizer urmează să-și îmbunătăţească capacitatea de producţie. 

‘Pfizer ne-a informat astăzi că săptămâna viitoare ne vor livra cu 40% mai puține doze din cauza faptului că se fac ajustări în interiorul fabricilor pentru a crește capacitatea de producție. Țări precum Danemarca au o problemă pentru că nu mai pot asigura rapelul’, a declarat vineri seara, la Digi 24, Valeriu Gheorghiță.

Pfizer a redus momentan dozele de vaccin din Europa

De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că toate dozele de vaccin Pfizer, contractate pentru primul trimestru vor ajunge la timp.

‘Am primit, la fel ca mulți dintre voi, știrea că Pfizer a anunțat întârzieri în livrarea dozelor de vaccin. Imediat l-am sunat pe șeful Pfizer care mi-a explicat că este vorba despre o întârziere a producției în următoarele săptămâni, dar m-a reasigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru vor fi livrate în primul trimestru’, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Lisabona, Ursula von der Leyen.

Pfizer are în plan să-și îmbunătățească capacitatea de producţie la două miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent, a mai precizat FHI.

‘Această reducere temporară va afecta toate ţările europene”, a notat FHI. „Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie. 

Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie’, se arată într-un comunicat al celor de la Pfizer.

Locuri indisponibile pentru vaccin în Capitală

În București nu nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinările din etapa a doua. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat s-a ajuns în această situație pentru nu sunt doze insuficiente de vaccin pentru a face față ritmului de cereri pentru vaccinare.

‘Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zile vom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare. 

Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul’, a comentat Valeriu Gheorghiță, în direct la DIGI24.

citește și...