De ce „experimentul butoiul” nu este concludent în cazul Caracal

07.10.2019, 12:58
De ce „experimentul butoiul” nu este concludent în cazul Caracal
Un legist a explicat de „experimentul butoiul” nu este concludent în cazul Caracal

Ancheta de la Caracal continuă, la aproape trei luni de la dispariția Alexandrei Măceșanu și la aproape jumătate de an de la dispariția Luizei Melencu. Un medic legist a explicat la TV de ce „experimentul butoiul” nu este concludent în acest caz. 

După ce Gheorghe Dincă le-a povestit anchetatorilor că le-ar fi ars pe cele două fete răpite într-un butoi din curtea casei sale, această ipoteză a fost dezbătută foarte aprig în spațiul public. 

Un medic legist a explicat de ce „experimentul butoiul” nu este concludent în cazul Caracal

Numeroși specialiști au susținut că un corp uman nu ar putea arde în acel butoi, printre aceștia numărându-se și medicul legist Dan Mărculescu. 

„Eu nu știu ce ingrediente spune presupusul autor că a pus în acel butoi, în afară de cadavru. În primul rând v-aș întreba, poate retoric: Smoala, care am înțeles că a fost folosită alături de cartonul gudronat, se evaporă? Smoala nu se evaporă, și atunci este pe butoi. Pentru un experiment, așa cum s-a solicitat, cu un animal, se cere aviz de la protecția animalelor.

Orice experiment judiciar trebuie dispus. Nu trebuie cerut de către avocați, ci trebuie dispus de către organul de urmărire penală pentru aflarea adevărului. Indiferent ce răspuns se obține, într-un fel sau altul, este un rezultat.

Și un rezultat negativ, tot este un rezultat (…) Gudron nu este, smoală nu este, pentru mine treaba este foarte clară și este al treilea element care îmi întărește acest punct de vedere că este exclusă arderea cadavrului în butoi, pe următoarele considerente:

Nu poți să bagi cadavrul în butoi: nu poți să bagi un cadavru de 45 de kg într-un butoi. Dacă l-a băgat, cum l-a băgat? Cu capul în jos? Cu picioarele în jos? (n.r. Luiza avea 63 – 64 de kg și 1,60 înălțime) Cum a înghesuit acel cadavru în butoi pentru că trebuie respectate niște legi ale fizicii, care sunt și la Caracal. Legea gravitației. Este și la Caracal!

În momentul în care ai pus cadavrul acolo și l-ai înghesuit, centrul de greutate răstoarnă butoiul. În primul rând trebuie plecat de la gradul de ardere al unui cadavru. Și ne întoarcem din nou la temperatura de 1400 de grade, care nu arde în întregime cadavrul.

Deci la 1400 de grade, la trei ore, mai rămâne craniul, rămâne creierul și rămân oasele coloanei vertebrale”, a dezvăluit Mărculescu la Antena 3.

citește și...