De ce a încercat Elena Ceaușescu să interzică artele marțiale în România

15.10.2019, 12:18
De ce a încercat Elena Ceaușescu să interzică artele marțiale în România
De ce a încercat Elena Ceaușescu să interzică artele marțiale în România

În 1984, Elena Ceaușescu a încercat să interzică artele marțiale în România. Dacă pe vremea aceea nu se știa care au fost motivele din spatele acestei decizii, între timp au ieșit la iveală. 

Florentin Marinescu, președinte al Federației Naționale de Arte Marțiale, a dezvăluit, acum câțiva ani, ce a stat în spatele hotărârii soției lui Nicolae Ceaușescu de a interzice artele marțiale, yoga și jocul de bridge. 

Totul a început în 1982, atunci când Elena Ceaușescu a mers la Facultatea de Chimie și a observat că liftul era defect. Imediat l-a chemat pe directorul de la Ascensorul, însă acesta era plecat la un concurs de bridge în Brașov. 

Elena Ceaușescu era hotărâtă să interzică artele marțiale în România

Soția fostului președinte a fost atât de deranjată încât i-a pus pe cei de la Securitate să descindă în scurt timp chiar peste jucătorii de bridge. Cu prextetul că au nevoie de datele personale pentru organizare, oamenii trimiși de Elena au plecat cu niște foi albe pe care scriau numele celor care au participat la turneu. 

Mare a fost surpriza pentru „prima tovarășă a țării” atunci când a aflat că printre cei prezenți la concursul de bridge se număra și fiul său Valentin. 

„Aşa s-au luat la puricat toate aceste activități care păreau în opoziție cu ideologia comunistă. Printre ele s-au numărat mișcarea yoga și artele marțiale”, a povestit sensei Marinescu. 

Elena Ceaușescu a reușit să interzică mișcarea yoga, care era condusă de Gregorian Bivolaru, însă în ceea ce privește artele marțiale a întâmpinat probleme. Deși s-au sistat cursurile oficiale de karate de la Universitatea Cultural-Științifică din București, în țară cluburile sportive de arte marțiale și-au continuat activitatea nestingherite. 

 

citește și...