Cutremur puternic în România. Ce magnitudine a avut seismul

23.12.2021, 10:10
Cutremur puternic în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur puternic în România, astăzi, 23 decembrie 2021! Un cutremur s-a produs pe teritoriul României în noaptea de miercuri spre joi, la ora 03:02. Seismul a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 126 de kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 03:02 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut o magnitudine de 3.3 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 126 km.

Unde a fost resimțit cutremurul

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brasov, 88km NE de Ploiesti, 106km S de Bacau, 117km V de Galati, 118km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 160km NE de Pitesti, 187km SV de Iasi, 189km E de Sibiu, 203km N de Ruse.

„Cutremurele din România au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se precizează într-un studiu făcut de cei de la INFP.

Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, potrivit cutremure.net

Cel mai important seism din acest an

De la începutul lunii decembrie, în România s-au produs 16 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade.

 

citește și...