Cum pot detecta câinii coronavirusul rapid și ieftin. Precizia este de aproape 100%

27.10.2020, 22:07
Cum pot detecta câinii coronavirusul rapid și ieftin. Precizia este de aproape 100%
Cum pot detecta câinii coronavirusul rapid și ieftin. Precizia este de aproape 100%/ foto: pixabay

Este bine cunoscut faptul că cel mai bun prieten al omului este capabil să facă minuni folosindu-și simțul mirosului.

Câinii dresați pentru a detecta prezența diabetului sau a cancerului la oameni pot face acest lucru și în cazul coronavirusului.

De curând, cercetătorii finlandezi au demonstrat că anumiți câini care sunt special antrenați pot detecta COVID-19 rapid și ieftin. Abilitățile lor erau folosite până acum destul de rar pentru a controla pandemia de coronavirus, notează DW.com.

Câinii pot detecta ușor coronavirusul

În prezent, întreaga lume se confruntă cu creșteri masive ale îmbolnăvirilor cu coronavirus. Belgia a anunțat recent că nu va mai testa persoanele asimptomatice, datorită faptului că durata de procesare a testelor este prea mare și costisitoare.

În acest mod, câinele de salvare Kossi a fost antrenat pentru a detecta dacă cineva are coronavirus, în aeroporturi. Surprinzător este că are nevoie doar de câteva secunde pentru a pune un ‘diagnostic’.

Conform presei internaționale, dacă câinii din rasa lui Kossi ar fi folosiți mai des, persoanele infectate ar putea fi detectate în timp util, fără niciun disconfort fizic care însoțește testul curent PCR.

Ce spun experții

Dacă rezultatele sunt confirmate, câinii ar putea deveni teste de screening extrem de rapide și ieftine, foarte utili în aeroporturi.

De asemenea, un câine poate simți dacă cineva a contractat virusul cu până la cinci zile înainte de apariția simptomelor.

‘Un câine ar putea salva cu ușurință atât de multe vieți’, a declarat cercetătorul veterinar al Universității din Helsinki Anna Hielm-Bjorkman pentru DW.

Sursa: dw.com

citește și...