Cum a luat Gheorghe Dincă permisul de conducere în 2018: ce istoric psihiatric ascunde suspectul de la Caracal

31.07.2019, 12:34
Cum a luat Gheorghe Dincă permisul de conducere în 2018: ce istoric psihiatric ascunde suspectul de la Caracal
Gheorghe Dincă și-a schimbat permisul auto în 2018

Gheorghe Dincă, mecanicul auto din Caracal suspectat că a răpit și ucis două fete, și-a reînnoit permisul de conducere anul trecut, deși avea probleme psihice. 

În 2018, Dincă a reușit să își schimbe permisul auto obținut în Italia cu unul românesc, fără să se lovească de vreo problemă atunci când a susținut examenul psihiatric, deși bărbatul de 65 de ani ar fi fost internat în repetate rânduri la psihiatrie.

Între 15 și 26 aprilie 2010, Dincă a ajuns la spital cu sindrom anxios depresiv, iar la externare a primit diagnosticele de „alte tulburări organice de personalitate și de comportament datorite unei boli, cu vătămări și disfuncții cerebrale“, cât și de „tulburări mentale și de comportament datorite folosirii alcoolului, sindrom de dependență, sindrom amnezic și hepatită alcoolică“. Foaia de observație din spital arată că suspectul de la Caracal a ajuns la psihiatrie din ambulatoriu, nefiind deplasabil în momentul internării.

„Evoluția bolilor in psihiatrie nu este ca in matematică, o ecuație cu un rezultat unic, ci poate avea multe variabile, printre ele existând și varianta de a avea o evoluție bună, variantă care nu trebuie exclusă. O internare la psihiatrie sau un diagnostic psihiatric poate să ne lovească pe oricare dintre noi, iar o evoluție bună ulterioară, sub tratament o perioadă, iar apoi eventual chiar fără tratament – în funcție de evoluție și diagnostic – este o variantă posibilă. Faptul că în 2010 s-a externat cu diagnostic de dependență la alcool nu este de natură să îl împiedice să-și preschimbe permisul în 2018. Sindromul de dependență la alcool arată că persoana a avut o vulnerabilitate față de alcool, o perioadă de consum crescut, dar care nu exclude posibilitatea ca persoana să nu mai fi consumat alcool de ani de zile“, a argumentat psihiatrul Elisabeta Simona Cotnăreanu pentru Adevărul. 

„Atunci când o persoană vrea să-și înnoiască permisul, înainte de a se prezenta la medicii specialiști, ea trebuie să treacă mai întâi pe la medicul de familie care completează rubrica de antecedente medicale, inclusiv pe cele psihiatrice“, a mai spus medicul.  

 

citește și...