Cum a intervenit Ministrul Muncii în cazul femeii care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică

03.07.2020, 11:00
Cum a intervenit Ministrul Muncii în cazul femeii care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică
Cum a intervenit Ministrul Muncii în cazul femeii care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a intervenit în cazul femeii pensionare care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea din punct de vedere legal.

Vina aparține unui funcționar, care a trecut în sistem un cod greșit. Şefa angajatului care a făcut greșeala a declarat că nu a avut timp verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea.

Ministrul Muncii a oferit un răspuns

Ana Bîrloncea, din satul Tăuni, județul Alba, va primi integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie. Nedreptatea a fost descoperită după un control al Casei Naţionale de Pensii la Casa de Pensii Alba.

‘Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral. Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieșirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004.

Nu pot decât să mă întreb dacă acei oameni, funcționari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greșit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligația legală de a ridica penalizarea pensiei și de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remușcare pentru cei 16 ani în care greșeala lor a îngreunat și mai mult traiul acestei doamne. Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă. Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta. Nu voi tolera niciodată așa ceva!!!’, a spus Violeta Alexandru, într-un mesaj pe Facebook.

Bătrâna va primi banii înapoi

Din 2002, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei, iar din 2020 a crescut la 704 lei. Dacă avea pensia calculată corect, femeia trebuia să ia cu 40 de lei mai mult. Drept urmare, ea ar trebui să primească acum în jur de 7.300 de lei, banii restanți din urmă. Până acum, bătrâna a primit doar 1.202 lei.

”Şi când mi-a făcut pensia la cerere, abia mi-a scos-o, că m-a amânat un an şi jumătate până…, de zece ori am fost până la Alba, că toate hârtiile mi le-or pierdut. Aia de acolo nu am prins-o, că dacă o prindeam, tot părul din cap îi smulgeam”, a spus femeia pentru Digi24.

citește și...