Cozonac fără frământare. Rețeta super simplă de cozonac pufos, gustos și aromat
Rețeta de cozonac fără frământare te ajută să prepari tradiționalul cozonac fără multă muncă și într-un timp scurt. Vei obține cozonaci pufoși, bine crescuți, rumeniți și aromați.
Cozonacul este preparatul dulce tradițional nelipsit de pe mesele festive, de Paște sau de Crăciun. Pufos, bine crescut și rumenit, cozonacul pregătit în casă este unul dintre cele mai aromate deserturi.
Cozonac fără frământare cu de toate, o rețetă super simplă de cozonac pufos, gustos și aromat. Îl puteți umple cu nuca, cacao, rahat sau stafide și iese perfect de fiecare dată. Nu necesită nici măcar o secundă de frământare, iar rezultatul este absolut minunat.
Ingrediente pentru aluat
- 1kg făină 000
- 50g drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
- 500ml lapte
- 100g unt topit
- 5 linguri de ulei
- 150g zahăr
- 1 esență vanilie
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
- 5 albușuri de ou
- 250g sâmburi de nucă
- 50g stafide
- 150g zahăr
- 2 linguri cacao
- esență de rom
Alte ingrediente necesare
- ulei pentru uns blatul de lucru
- hârtie de copt
- zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
- 100ml lapte pentru dizolvat drojdia
Iată cum pregătești cozonac fără frământare, simplu și rapid, potrivit paginidebucate.ro.
Mod de preparare:
- Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.
- Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin.
- Mai departe încălzește ușor laptele apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.
- Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească.
- În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;
- Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit;
- S-ar putea să fie puțin dificil de amestecat. Te poți folosi și de mâini dacă îți e mai ușor. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic.
- Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul. * Cei care dețin un bol tupperware trebuie să lase aluatul la dospit în bol, cu capacul pus. După ce capacul sare de trei ori, aluatul este gata de lucru.
- Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
- După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.
- Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei.
- Întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.
- Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;
- Lasă cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.