Cod portocaliu de vreme severă. Ce zone vor fi afectate și când vom scăpa de precipitații

19.06.2020, 18:00
Cod portocaliu de vreme severă. Ce zone vor fi afectate și când vom scăpa de precipitații
Cod portocaliu de vreme severă. Ce zone vor fi afectate și când vom scăpa de precipitații

Meteorologii au anunțat că vremea va continua să fie severă! În zonele de nord, centru, est și sud-est, vor fi descărcări electrice, însoțite de vijelii și de grindină.

Vineri, 19 iunie, ANM a emis o nouă avertizare de cod portocaliu. Va ploua în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metru pătrat. Local, se vor înregistra chiar și 40-60 de litri pe metru pătrat.

Alertă meteo ANM prelungită

Până în dimineața zilei de 20 iunie, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu averse torențiale. În plus, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu descărcări electrice și grindină. Și pe weekend ne așteaptă noi zile cu furtuni, vijelii și grindină.

Codul portocaliu va afecta, în totalitate, judeţele: Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui, respectiv, parţial, judeţele Bihor, Arad, Caraş-Severin, Timiş, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat

Precipitațiile abundente din ultima perioadă au creat probleme majore în unele zone din țară. Cantitățile mari de apă au crescut riscul inundațiilor, viiturilor și alunecărilor de teren.

Cu toate acestea, temperaturile maxime se vor încadra între 20 de grade Celsius în depresiuni și 29 de grade Celsius în sudul Olteniei, valori normale pentru acestă perioadă. Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă, dar spre seară se vor averse și furtuni însoțite de descărcări electrice.

Administrația Națională de Meteorologie a mai anunțat că ultima săptămână din luna iunie va fi dominată de ploi mai ales în nord-estul țării. Abia după data de 22 iunie, precipitațiile se vor mai rări.

citește și...