Cinci alimente de sezon care vor da un impuls dietei tale de toamnă

17.10.2022, 19:56
Cinci alimente de sezon care vor da un impuls dietei tale de toamnă

Luați-vă tricotajele groase, cafeaua cu lapte cu aromă de dovleac și cizmele, pentru că  toamna a sosit  Dar, odată cu un sezon nou, vine și expirarea anumitor fructe și legume care nu mai au un gust la fel de dulce ca în lunile mai calde – și revenirea unor produse delicioase care explodează de savoare odată cu înroșirea frunzelor.

Ținând cont de acest lucru, experții de la retailerul online de produse alimentare MuscleFood au stabilit cinci superalimente delicioase care intră în sezon în această toamnă și cum le puteți adăuga în dieta dumneavoastră.

Un superaliment este un tip de aliment care este dens din punct de vedere nutrițional și care se mândrește cu un volum mare de minerale, vitamine și antioxidanți. Nu numai că aceste alimente sunt delicioase, dar consumul lor este posibil să aibă un impact pozitiv asupra organismului dumneavoastră – atât în interior, cât și în exterior.

1. Smochine

Acest fruct violet-roz începe să se coacă în septembrie și este o gustare excelentă pentru a vă satisface pofta de dulce – fără zahăr adăugat. Plin de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, fier, calciu și potasiu, sunt o adevărată forță nutritivă.

Ceea ce este grozav la smochine este că pot fi adăugate la mâncăruri atât sărate, cât și dulci. Aruncați-le într-o salată sau într-un sandviș pentru un strop de dulceață contrastantă sau coaceți-le într-o budincă cu smochine.

Tom Bennet, bucătarul-șef de la MuscleFood, explică: “Se potrivesc foarte bine cu un partener sărat, așa că, în salate, ați putea dori să combinați smochinele cu nuci sau, într-un sandviș, să încercați prosciutto și o brânză cremoasă, cum ar fi manchego, pentru a obține un echilibru real de arome.”

2. Kale

Deși adăugarea a ceva verde în dieta ta nu este întotdeauna preferată, Kale este o frunză delicioasă care oferă organismului antioxidanți și substanțe nutritive precum calciu, vitamina C, K, B6, magneziu și fier. Alături de acestea, nivelurile ridicate de beta-caroten din Kale, un antioxidant pe care organismul îl poate transforma în vitamina A, ajută la obținerea unor șuvițe luxuriante și a unei pieli sănătoase și strălucitoare.

Potrivit Healthline, cantitățile mari de Kale includ, de asemenea, flavonoidele quercetin și kaempferol, care “au efecte puternice de protecție a inimii, de scădere a tensiunii arteriale, antiinflamatorii, antivirale, antidepresive și anticancerigene, pentru a numi doar câteva”.

Există o tendință TikTok pe care Tom sugerează să o urmezi pentru a face consumul acestei verdețuri dense în nutrienți în dieta ta un pic mai atrăgătoare: Chipsurile de kale.

El spune: “Chipsurile de varză sunt foarte populare în acest moment și dintr-un motiv întemeiat, în plus, sunt foarte simplu de făcut. Tot ce ai nevoie este puțin ulei și toppingul ales de tine (un strop de sare și ardei iute este preferatul meu) și apoi le coci în cuptor până când sunt foarte crocante.”

3. Dovleac

Cu Halloween-ul la orizont, ar fi nepoliticos să nu includem minunatul dovleac în această rundă de superalimente. Pe lângă faptul că este un dovleac înfricoșător, este bogat în nutrienți și se mândrește cu vitaminele C, care stimulează sistemul imunitar, vitamina E, fier, acid folic și potasiu.

Versatilitatea dovleacului înseamnă că poate fi folosit atât în mâncăruri dulci, cât și în cele sărate – gândiți-vă la plăcinta de dovleac, la pâinea de dovleac, alături de prăjirea lui și folosirea lui în salate, supe consistente și multe altele.

Puteți chiar să vă petreceți o zi alegând ce dovleac să mâncați, deoarece diverse ferme oferă posibilitatea de a alege dovleacul pe tot parcursul sezonului.

4. Afine

Acest superaliment este bogat în fibre, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, vitamina C, vitamina A, E, K și o serie de vitamine B. Potrivit BBC Good Food, afinele sunt, de asemenea, considerate că ajută la sănătatea orală, previn infecțiile tractului urinar, susțin sănătatea inimii, pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

În ceea ce privește modul în care le puteți consuma, Tom Bennet, de la MuscleFood, explică: “Afinele sunt în mod natural destul de acre, așa că cel mai bine este să le consumați cu un îndulcitor adăugat. De obicei, sunt transformate în suc, însă, consider că deseori funcționează bine în coacere, ca o alternativă la afine, de exemplu”.

5. Sfeclă roșie

Această legumă rădăcinoasă este bogată în fibre, acid folic – cunoscut și ca vitamina B9 – mangan, potasiu, fier și vitamina C. Potrivit Healthline, printre beneficii se numără îmbunătățirea fluxului sanguin, digestia ajutată, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanțelor la exerciții fizice. Sfecla vine într-o varietate de culori galbene, albe, roz sau mov închis și are o aromă delicioasă, dulce și pământie.

citește și...