Cererile pentru șomajul tehnic se depun începând cu 1 aprilie! Ce documente sunt necesare și cine va beneficia

01.04.2020, 15:08
Cererile pentru șomajul tehnic se depun începând cu 1 aprilie! Ce documente sunt necesare și cine va beneficia
foto: shutterstock

Zilele trecute, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat că statul va aloca fonduri pentru companiile a căror activitate a suferit modificări în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, cererile pentru șomajul tehnic se depun începând cu 1 aprilie.

Cererile pentru șomajul tehnic se depun începând cu 1 aprilie!

Conform procedurii, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: [email protected].

Aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19.

Ce documente sunt necesare și cine va beneficia

  • cerere;
  • declaratie pe proprie răspundere;
  • lista cu angajații care intră în șomaj tehnic

De precizat faptul că plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în somaj tehnic se va efectua în 3 zile.

În șomaj tehnic, angajatul va primi doar 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. De asemenea, în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.

citește și...