Cel mai rapid avion de pasageri din lume va fi operațional din 2025

25.05.2022, 20:20

Cursa pentru reluarea zborurilor supersonice de pasageri la aproape două decenii după retragerea Concorde a fost oferită luni de o sclipire de entuziasm, când producătorul de avioane Bombardier a dezvăluit realizările de mare viteză, confirmând în același timp lansarea noului său avion de afaceri. Acesta va fi „cel mai rapid și cu cea mai lungă rază de acțiune din lume”.

Compania canadiană a declarat că Global 8000, aflat în curs de dezvoltare, va fi „cel mai rapid și cu cea mai lungă rază de acțiune din lume, proiectat special”.
Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 8.000 de mile marine (14.800 de kilometri) și o viteză maximă de Mach 0,94, viitorul avion este de așteptat să intre în serviciu în 2025, potrivit unui comunicat al Bombardier.

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în mai anul trecut, atingând viteze de peste 1,015 Mach, potrivit BBC.

Primul avion care a zburat  cu combustibil pentru aviație sustenabil

Aeronava, însoțită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion din categoria Transport care a zburat cu combustibil pentru aviație sustenabil (SAF) ca urmare a zborului, spune Bombardier.

„Aeronava Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienților noștri o aeronavă emblematică a unei noi ere”, a declarat Éric Martel, președinte și CEO Bombardier, într-un comunicat publicat luni.

United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029

Testele de zbor pentru Global 8000 au început deja pe vehiculele de testare în zbor Global 7500. Bombardier spune că aeronava viitoare va avea, de asemenea, o altitudine de cabină echivalentă cu 2.900 de metri.

Global 8000 este doar una dintre numeroasele evoluții în numeroasele eforturi de a crește viteza aeronavelor de pasageri la mai mult de două decenii după ce Concorde s-a pensionat.
Anul trecut, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.
Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare pe peste 500 de rute, în principal transoceanice, care vor beneficia de pe urma aeronavei. Viteze Mach-2,2.
Din păcate, startup-ul de aviație Aerion din Florida sa prăbușit luni după ce a dezvăluit planurile pentru un avion comercial Mach 4+ numit Aerion AS3 anul trecut.

 

citește și...