Cea mai lungă eclipsă de Lună din secolul 21 va avea loc vineri dimineață. Următoarea eclipsă parțială va avea loc peste 600 de ani

16.11.2021, 14:46

Cei care se trezesc devreme se vor bucura vineri dimineața, deoarece va apărea cea mai lungă eclipsă parțială de lună din ultimii 600 de ani.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Pământul, Soarele și Luna se aliniază într-un mod care face ca Pământul să arunce o umbră pe Lună, făcând-o să pară roșiatică la culoare.

NASA spune că eclipsa este de așteptat să apară în jurul orei 2:18 am EST (07:18 GMT)

Eclipsa este de așteptat să se încheie în jurul orei 6:03 am EST (12: 03 GMT), după ce va dura aproape trei ore și jumătate. Aceasta o face cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani, potrivit NASA.

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din secolul 21

Durata eclipsei parțiale este de 3 ore 28 minute și 24 de secunde, ceea ce o face cea mai lungă eclipsă a secolului XXI și cea mai lungă din ultimii 600 de ani. Ultima eclipsă parțială atât de lungă a avut loc pe 18 februarie 1440, iar următorea eclipsă de acest tip va avea loc pe 8 februarie 2.669.

Eclipsa este de așteptat să fie vizibilă în toată America de Nord și Pacific, precum și în părți din America de Sud, Australia și Asia de Est. Din păcate, eclipsa nu o să poată fi observată din România.

Fazele de Lună sunt evenimente lungi. Aceasta va dura aproximativ șase ore și va atinge vârful la 4:02 am EST (09:02 GMT).

Eclipsa va avea loc în patru faze principale, potrivit NASA

La 1:02 am EST (06:02 GMT) luna va intra în penumbra, sau în partea mai deschisă a umbrei lunii. Această fază este de obicei greu de observat fără echipament special.

Luna va ajunge apoi la umbra, sau partea mai întunecată a umbrei, la 2:18 am EST (07:18 GMT). Eclipsa se va încheia la 6:03 am EST (12: 03 GMT).

Eclipsa coincide, de asemenea, cu Luna plină din noiembrie, care a fost supranumită „Luna Castorului” .

Luna plină din noiembrie este cunoscută în mod tradițional sub denumirea de „Beaver Moon” , deoarece castorii se pregătesc pentru iarnă.