Cea mai adâncă groapă săpată de oameni, Peninsula Kola. Supranumită “intrarea în iad” a devenit atracție turistică

29.06.2019, 14:21

Cea mai adâncă groapă creată de oameni se află pe Peninsula Kola și este rezultatul unei săpături științifice – proiect al fostei URSS. Acesta a fost demarat în timpul Războiului Rece, pentru că întrecerea dintre SUA și Rusia s-a dat pe numeroase fronturi, iar șefii celor două  state s-au lăudat inclusiv că vor săpa cea mai adâncă groapă din istoria omenirii. Aceasta a fost supranumită “intrarea în iad” și, de-a lungul timpului, ea a devenit o atracție turistică.

Cea mai adâncă groapă săpată de oameni, Peninsula Kola

Forajul a început pe 24 mai 1970 în Peninsula Kola, aflată în Cercul Arctic, și s-au folosit un “Uralmaș-4E” și apoi un “Uralmaș-15000” ca instrumente de foraj. Potrivit istoricilor, mai multe gropi au fost săpate pornind de la o groapă principală. Cea mai adâncă, SG-3, a fost terminată în 1989, creând o groapă de 12.261 m adâncime.

Proiectul a fost însă oprit după prăbușirea URSS, deși scopul inițial era să ajungă la mantaua Pamântului, aflată la 40 de kilometri adâncime. În documentele oficiale s-a notat faptul că, în acel moment, temperatura la care săpau mașinăriile era de 180 de grade Celsius, de două ori mai mai mare decât se anticipa, iar utilajele nu mai puteau funcționa normal.

În zilele noastre, craterul de 12,2 kilometri încă există în Peninsula Kola, însă, intrarea a fost sigilată. Dar, ulterior, a devenit o atracție turistică. Locuitorii din zonă au denumit locul “intrarea în iad”, iar unii dintre ei au mărturisit că, atunci când era deschis, puteau auzi cum sunt torturate sufletele în iad.

SUA și Germania au încercat să sape cea mai adâncă groapă de pe planetă, dar au abandonat proiectul înainte să ajungă la 10 kilometri, după ce s-au tăiat fondurile. Acum, Japonia a anunțat că va demara un proiect asemnător, în încercarea de a ajunge la mantaua Pământului.

citește și...