Ce telefoane vor fi interzise în România din 2020. Amenda ajunge la 100.000 de lei

29.06.2019, 18:15
Ce telefoane vor fi interzise în România din 2020. Amenda ajunge la 100.000 de lei

Din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu aplicaţia RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, iar firmele care totuşi le mai comercializează vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Guvernul a adoptat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-Alert. Furnizorii reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura gratuit distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă şi conţinut, fără a modifica/altera conţinutul acestora.

De asemeena, în următoarele 12 luni, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT.

Așa prevede o ordonanță de urgență apărută joi în Monitorul Oficial. Concret, din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Sistemul de avertizare RO-ALERT

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă “RO-ALERT” a fost implementat la nivelul României prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017, care însă nu a stabilit şi condiţiile de operare.

Până în prezent, sistemul a funcţionat în baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi patru furnizori de reţele publice mobile de comunicaţii electronice din România.

citește și...