Ce spune legea din România despre autostop. Cum să mergi „cu ocazie” în deplină siguranță

30.07.2019, 14:57
Ce spune legea din România despre autostop. Cum să mergi „cu ocazie” în deplină siguranță
Dacă vrei să faci autostopul, trebuie să ții cont de niște reguli nescrise

În contextul disparițiilor de la Caracal, tema autostopului a redevenit un subiect de dezbatere. Din nefericire, sistemul de transport în comun din România este așa cum știm cu toții, astfel că foarte multe persoane se văd nevoite să apeleze la mașinile de ocazie. 

Oficial, condițiile în care se poate practica acest tip de transport sunt stipulate în Legea nr. 129/2015, care completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. 

Iată mai jos ce prevede legea despre transportul cu mașini de ocazie:

(1) Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizați, care dețin autorizații taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi, sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condițiile prezentei legii, pentru fiecare autovehicul utilizat;

(2) Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru acesta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă, potrivit prevederilor alin. (1);

(3) Este interzis transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deține pentru acesta autorizație taxi valabilă, potrivit prevederilor alin. (1), ori altă autorizație valabilă.

Practic, legea interzice transportul de persoane de către un sofer care nu deține autorizație în acest sens, însă doar în cazul în care oferă acest serviciu contra cost. Dacă șoferul nu cere bani celor pe care îi ia „la ocazie”, nu încalcă prevederile din lege. 

Cum să faci autostopul în siguranță

Dacă ești fată și ajungi în situația în care este necesar să faci autostopul, iată câteva reguli de bază, care te vor ajuta să stai departe de potențiale pericole:

  • nu face autostopul noaptea. Din nefericire, în numeroase țări, inclusiv în România, femeile care fac semne pe marginea soșelelor sunt considerate prostituate.
  • nu purta haine provocatoare, deoarece e posibil să fii percepută greșit
  • încearcă sa memorezi numărul de înmatriculare al celui care te-a luat la ocazie sau trimite-l într-un mesaj către un apropiat imediat ce ai urcat în mașină 
  • întreabă spre ce destinație merge șoferul înainte de a-i comunica unde vrei să ajungi. Astfel, dacă ceva ți se pare dubios, poți refuza fără probleme, motivând că trebuie să ajungi în altă parte.
  • evită să urci într-un autoturism în care se află un bărbat singur sau mai mulți. Cea mai sigură variantă pentru autostop o reprezintă drumul alături de o familie cu copii sau de un cuplu. 
  • asigură-te că ușile nu sunt blocate, în special dacă stai în spate 
  • nu merge niciodată cu un șofer care pare beat, drogat sau dubios
  • stai trează și alertă tot timpul. Dacă ești foarte obosită, nu face autostopul și amână drumul. 
  • păstrează-ți banii și documentele într-o geantă sau borsetă și ține-le tot timpul asupra ta
  • ia cu tine un spray paralizant, care te poate ajuta în situațiile de pericol.

 

citește și...