Ce semnificații are ziua de 1 Aprilie. De ce se fac păcăleli

31.03.2020, 12:00
Ce semnificații are ziua de 1 Aprilie. De ce se fac păcăleli
Ce semnificații are ziua de 1 Aprilie. De ce se fac păcăleli

1 aprilie este o zi dedicată, prin excelență, glumelor, șotiilor și farselor, fiind cunoscută, în lumea întreagă, ca ziua păcălelilor.

Ziua de 1 aprilie e cunoscută drept ziua păcălelilor în aproape toate colțurile lumii. Originea acestui obicei de a face glume apropiaților nu este certă.

Ziua păcălelilor datează din perioada Imperiului Roman, când locuitorii cetăților bogate organizau festivalul Hilaria, în preajma zilei de 25 martie.

Romanii sărbătoreau primele zile calde de primăvară și începutul noului an după echinocțiul de primăvară. După schimbarea calendarului și alegerea zilei de 1 ianuarie pentru a marca noul an, felicitările de 1 aprilie au început să fie considerate farse.

Primele consemnări legate de Ziua Păcălelilor se păstrează în Franța și datează din secolul al XVI-lea. Francezii obișnuiau să-și păcălească prietenii lipindu-le un pește de hârtie pe spate, iar când cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige „Poisson d’Avril” (n.r. Ziua păcălelilor).

În România, acest obicei a apărut abia în secolul al XIX-lea, când oamenilor li s-a părut amuzantă ideea de a păcăli și a se lăsa păcăliți.

Pe 1 aprilie, păcălelile ar trebui să fie făcute înainte de ora prânzului, pentru că altfel cel care face farsa după-amiază va avea ghinion tot anul, potrivit superstițiilor.

Se spune că cei născuți de ziua păcălelilor vo fi norcoși în afaceri, dar nu vor avea noroc la jocurile de noroc.

FOTO: Profimedia

citește și...