Ce semnal de alarmă trag specialiștii în legătură cu reactorul de la Cernobîl, după 35 de ani. ‘Dacă nivelul de radiații ar fi crescut…’
Au trecut 35 de ani de la marea catastrofă nucleară din Ucraina, atunci când reactorul centralei nucleare Cernobîl a explodat, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.
După explozia devastatoare, centrala a fost acoperită cu un sarcofag, pentru a stopa numărul ridicat al radiațiilor. La atâția ani de la explozie, subiectul Cernobîl a revenit în atenție.
Reactorul de la Cernobîl s-a reactivat după 35 de ani?
Specialiștii au anunțat că reactorul care a explodat pe 26 aprilie 1986 pare să se fi „reactivat”. Revista americană „Science” a publicat aceste informații, însă experții români au transmis că nu există nicio informare în acest sens la nivel internațional.
Pe de altă parte, oamenii de știință din Ucraina încearcă să afle cum stau lucrurile, de fapt, și dacă pot evita o altă tragedie ca în anul 1986. Deși reactorul a fost îmbrăcat într-un sarcofag după explozie, acum senzorii au înregistrat un număr din ce în ce mai mare de neutroni.
„Este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”, a comentat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.
Ce spun specialiștii
Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN, a mărturisit că informațiile publicate de revista „Science” nu sunt transmise pe cale oficială.
„Dacă este e să discutăm despre cele descrise în acest articol, am putea să ne gândim că situația din acest moment de la amplasamentul din Cernobîl, putem să precizăm că emitere de radiații există în mod constant, practic din 1986 până în acest moment. Este o emitere constantă de radiații de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, dar nu o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț”, a explicat specialistul, la DIGI24.
„Așa cum cunoaștem noi situația de la amplasamentul de la Cernobîl, există un sistem de monitorizare în ceea ce privește radiațiile de pe acest amplasament și încă o dată vă precizez că nu avem aceste informații de creștere a nivelului de neutroni sau a oricărui tip de radiații. În cazul în care ar exista totuși astfel de evoluții, strict tehnic, consecințele ar fi o expunere la nivel local. Din cunoștințele pe care le avem în acest moment, strict tehnic, nu există posibilitatea repetării accidentului din 1986 pe amplasamentul de la Cernobîl”, a mai precizat el.