Ce se întâmplă cu COVID-19 la vară. Explicația dată de un epidemiolog

06.05.2020, 13:34
Ce se întâmplă cu COVID-19 la vară. Explicația dată de un epidemiolog
Ce se întâmpla cu COVID-19 la vară. Explicația dată de un epidemiolog

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a explicat ce se va întâmpla cu noul coronavirus la vară.

Specialistul, profesor la UMF Timișoara, a precizat cum va reacționa COVID-19 la căldură și a atras atenția că noul coronavirus nu moare la temperaturi înalte, ci doar își reduce transmisibilitatea.

Emilian Popovici a precizat că a revăzut materiale documentare susținute de cercetători de marcă, potrivit cărora la 4 grade, virusul are comportamentul „cel mai vioi”, adică transmisibilitatea sa e cea mai bună. Alte studii spun că temperatura aceasta merge până la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactivează în mediu extern.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului – că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a spus Emilian Popovici la Digi24, citat de libertateapentrufemei.ro.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini – un obiect în general contaminat, că n-avem ce face – când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, a adăugat specialistul.

citește și...