Ce s-a întâmplat cu sora lui Nicolae Ceaușescu la Revoluție!

20.12.2019, 18:37
Ce s-a întâmplat cu sora lui Nicolae Ceaușescu la Revoluție!
Ce s-a întâmplat cu sora lui Nicolae Ceaușescu la Revoluție!

Nicolae Ceaușescu a avut o soră, pe Elena Bărbulescu, care a condus cu mână de fier județul Olt. Cu zeci de ani în urmă, femeia era foarte temută în rândul cetățenilor.

Ce s-a întâmplat cu sora lui Nicolae Ceaușescu la Revoluție!

Sora dictatorului era o simplă profesoară de istorie înainte ca Ceaușescu să ajungă șeful statului.

Elena Bărbulescu a primit o funcție pe măsură după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere. Despre ea se spune că avea un temperament dificil. Ea fusese numită directoarea școlii unde predase ca profesoară de istorie. Până în 1989, Elena Bărbulescu a fost inspector școlar.

„Când auzeam că «Vine Doamna!», tremuram toţi alături de profesorii noştri! Îmi amintesc cum, în timpul unei ore, a intrat intempestiv în clasă şi l-a pălmuit pe profesorul de la catedră în faţa noastră! Şi câte şi mai câte! După Revoluţie, «Doamna» mergea pe stradă şi ne căuta insistent privirea, salutându-ne”, a povestit Constantin Neacșu, fostul primar din Scornicești, în perioada comunistă, în cadrul unui interviu.

În timpul Revoluției din decembrie 1989, vila pe care sora lui Ceaușescu o avea la Slatina a fost vandalizată. La vremea respectivă, localnicii au aruncat tablourile familiei de la balcon și au cărat toate bunurile din casă, după ce regimul comunist a picat.

Acum, vila se află în proprietatea Consiliului Judeţean și găzduiește o instituţie de cultură.

Sora lui Nicolae Ceaușescu a încetat din viață în 2001, la vârsta de 72 de ani. Elena Bărbulescu suferea de cancer la măduva oaselor. Ultimii ani din viață și i-a petrecut într-o casă plină cu fotografiile lui Nicolae Ceaușescu, în Scornicești.

 

citește și...