Ce s-a ales de Ioana Maria Vlas, mama FNI! Cum a ajuns să trăiască după ce a ieșit din închisoare

09.06.2020, 15:53
Ce s-a ales de Ioana Maria Vlas, mama FNI! Cum a ajuns să trăiască după ce a ieșit din închisoare
Ce s-a ales de Ioana Maria Vlas, mama FNI! Cum a ajuns să trăiască după ce a ieșit din închisoare/ foto: Ramona Gaina

Cine își mai aduce aminte de Ioana Maria Vlas? Supranumita ‘mama FNI’ a împlinit 76 de ani, iar de ani buni locuiește într-un sat retras din județul Sibiu.

Pentru cei care nu știu, Ioana Maria Vlas a fost președinte al SOV Invest, firmă de investiții care a administrat Fondul Național de Investiții. Ea preluase toată afacerea de la Sorin Ovidiu Vântu. Din păcate, aceasta s-a dovedit a fi o mare escrocherie, care a păgubit peste 300.000 de oameni.

Ioana Maria Vlas s-a ales cu șase ani și jumătate de închisoare

În 1999, instituția a falimentat, iar Ioana Maria Vlas a fugit din țară. A fost dată în urmărire în cazul FNI, dar s-a predat singură abia pe 27 martie 2003, după ce și-a asumat vina.

Doi ani mai târziu, pe 13 octombrie 2015, ea a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, din care a ispășit doar șase ani jumătate. Ioana Maria Vlas a fost eliberată în aprilie 2008.

La un an distanță, femeia a fost din nou condamnată la 10 ani de închisoare în dosarul FNI, iar sentința a fost una definitivă.

A fost eliberată din pușcărie în 2010

Pe 20 octombrie 2010 Vlas a fost pusă în libertate, printr-o hotărâre definitivă a tribunalului Prahova. Cât a stat după gratii, femeia și-a scris memoriile și a povestit cu lux de amănunte toate afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, implicate în schema FNI.

‘Eram 4 într-o celulă de 6 metri, cam strâmt. Mi-e milă de el (n.r. Vântu), îmi pare foarte rău de el. Într-un fel eu am ţinut la el, pentru că pe mine m-a impresionat întotdeauna capacitatea lui fantastică de a mirosi sursa de bani.

El este în fond un autodidact, nu are multă şcoală, dar a mirosit sursa de bani, a ştiut să facă bani, a ştiut să manipuleze oameni. E un foarte fin psiholog, până la un moment dat, când a a început să greşească şi atunci a încurcat-o’, spunea Ioana Maria Vlas, într-un interviu pentru Adevărul. 

O nepoată i-a cedat casa

Deși a avut o viață zbuciumată, Ioana Maria Vlas a găsit puterea să meargă mai departe, însă are parte numai de greutăți. Din 2010, ea trăiește într-un sat din apropierea Sibiului. Casa din Nou Român în care s-a mutat este a unei nepoate.

foto: Ramona Gaina

Conform Impact, mama FNI nu stă deloc bine cu sănătatea. Ea suferă de suferă de diabet și este insulino-dependentă.

‘Udă toată ziua grădina, are grijă de găini. Tot timpul face provizii de iarnă, pune murături, face gem. Înainte mergea zilnic la pește, dar acum nu prea am mai văzut-o pentru că se simte rău, diabetul ăsta îi face viața grea. Ia medicamente cu pumnul și merge regulat la doctor.

Am înțeles că are și probleme cu inima, o și dor rău picioarele. Medicul i-a recomandat să mai slăbească, dar spune că nu poate. Mai iese din când în când la magazin și este foarte prietenoasă, vorbește cu toată lumea. Este vizitată doar de niște nepoți, pe altcineva nu am văzut să îi calce pragul’, a mărturisit un vecin al ei pentru Impact.ro.

În plus, Ioana Maria Vlas este nevoită să se întrețină dintr-un venit de 3.000 de lei, care reprezinta pensia de drept și cea de urmaș. Din păcate, toți banii îi cheltuie pe medicamente.

citește și...