Ce pensie încasează Traian Băsescu, după ce s-a retras din viața politică

05.11.2021, 17:56
Ce pensie încasează Traian Băsescu, după ce s-a retras din viața politică
Ce pensie specială va avea Traian Băsescu din 2020

Traian Băsescu a împlinit 70 de ani pe 4 noiembrie 2021. După două mandate de preşedinte şi unul de senator, Traian Băsescu pledează de la tribuna Parlamentului European. După activitatea politică din România, fostul șef al statului beneficiază de o pensie mare. Europarlamentarul a făcut o serie de declarații despre cât de satisfăcut este de pensia primită.

La împinirea vârstei de 70 de ani, mezina familiei, Elena Băsescu a ținut să marcheze momentul pe rețelele de socializare. Înconjurat de nepoți, Traian Băsescu a fost prezentat de către fiica sa în postura de bunic.

Traian Băsescu este alături de cei patru nepoți: 3 din partea mezinei – Anais, Traian Jr. şi Anastasia- și unul din partea Ioanei – Radu-.

Traian Băsescu alături de cei 4 nepoți
foto: Instagram

Traian Băsescu, activitate la Bruxelles

Chiar dacă viața politică s-a încheiat în România, fostul președinte își continuă activitatea la Bruxelles, din funcția de europarlamentar.

În octombrie 2018, el îşi spunea public nemulţumirile cu privirile la veniturile pe care le are după atâţia ani de activitate.

Fost președinte al statului, senator, fost ministru, primar al Capitalei și europarlamentar, Traian Băsescu spunea că pensia pe care o primește este una mică, fiind nemulțumit de aceasta.

Ce pensie încasează Traian Băsescu

Fostul președinte critica sistemul pensiilor speciale din România care a făcut ca „torţionarul Ioan Ficior să aibă pensie de 5.500 de lei”, în timp ce el, ca fost preşedinte de stat, fost comandant de navă şi fost primar general, să aibă o pensie de 2.980 de lei.

„Am ieşit cu pensie de 2.980 de lei, comandant de navă, fost ministru, fost primar general, fost preşedinte. Cu asta am ieşit, vă aduc fluturaşul. Iar Ficior, cel care a murit, avea 5.500 de lei, pentru că e la pensii speciale. Deci, un fost preşedinte are o pensie mai mică decât… Dacă ai fost 10 ani preşedinte, vreo 10 prin guverne, 12 ani comandant de navă, ai 2.980, dacă ai fost torţionar, ieşi cu 5.500 de lei”, a spus Traian Băsescu.

Ce avere are fostul șef al statului

Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în 2020, Traian Băsescu deținea două terenuri intravilane în București, cumpărate în 2003, de 174, respectiv 46 de metri pătrați.

Totodată, în declarația de avere erau notatdouă mașini, o Dacia Duster fabricată în 2010 și un Ford BMax fabricat în 2012.

De asemenea, deținea un apartament în București, cumpărat în 2003, cu o suprafață utilă de 250 de metri pătrați, dar și un garaj achiziționat în același an, de 30 de metri pătrați.

Traian Băsescu a notat că deține bijuterii de 28.000 euro și ceasuri de 52.000 euro, dobândite începând cu anul 1975

Acesta deține împreună cu soția sa, Maria Băsescu, zece conturi bancare  în care se regăsesc aproximativ 250.000 de euro. În acestea se regăsesc aproximativ 250 de mii de euro.

Fostul președinte al României beneficiază de o indemnizație anuală în valoare de 200 de mii de lei, respectiv 16.500 de lei pe lună.

Acesta deţine mai multe titluri de stat la Ministerul Afacerilor Publice care în total valorează 444.000 de euro. Băsescu a dobândit şi alte avantaje ca fost şef de Stat. Ma

La nivel de împrumuturi, pe declarația de avere a lui Traian Băsescu apare un singur credit de 10.000 euro

 

citește și...