Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce se plimba cu telecabina în Bușteni

29.06.2019, 20:53
Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce se plimba cu telecabina în Bușteni

Nicolae Ceauşescu venea frecvent la vila de protocol din Predeal pentru a-şi încărca „bateriile”, numai că atunci când se plictisea căuta să se relaxeze într-un mod inedit. Una dintre plăcerile sale a fost împuşcatul de capre negre direct din telecabină.

În iarna anului 1981, Nicolae Ceauşescu se afla la Predeal şi s-a hotărât că vrea să se relaxeze la o vânătoare. Numai că era o mică mare problemă: ce vânătoare să îi ofere în miez de iarnă, pe Valea Prahovei, în Munţii Bucegi? În afară de capră neagră, nu prea existau soluţii. Deşi, sezonul de vânătoare la capra neagră era închis, pentru Nicolae Ceauşescu acest lucru nu avea să fie un impediment.
Totuşi, un obstacol era stratul de zăpadă foarte mare, numai că apropiaţii săi au găsit o soluiţie pe moment: vânătoarea direct din telecabina care urca de la Buşteni la Babele.
Vânat exista în tot cursul zilei, la distanţe convenabile, uşor vizibil pe fondul albului imaculat al zăpezii. Aşadar, se putea face vânătoare din telecabină.  Problema delicată era cine să-i propună „şefului” această escapadă şi ce cap va cădea în cazul unui eşec. Cel care a avut ideea de a face asemenea vânătoare i-a făcut şi propunerea. Oferta l-a incitat. S-a trecut imediat la măsuri concrete.

Telecabina, oprită timp de trei zile

Securitatea a pus sub pază întreaga instalaţie pe cablu, personalul de deservire a fost selectat şi verificat. Cu toată instalaţia pe cablu oprită şi pregătită pentru vânătoare, s-a aşteptat trei zile. Dispozitivul de securitate îşi pierduse răbdarea. Pe 8 ianuarie, când nimeni nu se mai aştepta, coloana de maşini negre s-a oprit la staţia de telecabină din Buşteni. Ceauşescu, însoţit de soţia sa şi de câţiva apropiaţi ai lor, a păşit pe covoarele întinse cu mare grijă, până la telecabină.
După cum îşi amintesc cei care i-au organizat partida de vânătoare, Ceauşescu a sfidat cele mai elementare reguli vânătoreşti, a tras în tot ce era negru şi mişca pe zăpadă. Iezi, capre gestante, ţapi tineri, dormind sau lingând sare, au căzut sub focul ucigător. După ce telecabina ajunge la staţia din golul alpin Babele, pentru a-şi demonstra măiestria de „vânător“, în faţa întregii asistenţe, a împuşcat şi singurul corb al acestor înălţimi, pasăre ocrotită de lege.
citește și...