Cât supraviețuiesțe coronavirusul pe pantofi și cum ne putem proteja

01.04.2020, 11:43
Cât supraviețuiesțe coronavirusul pe pantofi și cum ne putem proteja

Specialiștii au explicat cât supraviețuiește coronavirusul pe pantofi și cum ne putem proteja cât mai eficient.

Răspândirea extrem de rapidă a coronavirusului i-a făcut pe mulți oameni să se întrebe cum se pot proteja cât mai eficient. 

Cât supraviețuiesțe coronavirusul pe pantofi și cum ne putem proteja

Specialiștii atrag atenția asupra articolelor de încălțăminte, care reprezintă motiv de îngrijorare deoarece intră în contact cu praf și mizerie din locuri posibil contaminate și devin sursă de microbi.

Pantofii pot deveni sursă de contaminare, potrivit lui Georgine Nanos, un cunoscut medic de familie, în special dacă sunt purtați în locuri populate, cum ar fi hypermarketurile, mijloacele de transport sau locurile de muncă. 

„Credem că noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe cel puțin 12 ore, poate chiar mai mult. Suprafețe care cu siguranță includ și încălțămintea”, a spus medicul de familie Georgine Nanos, scrie huffpost.com.

În urma unui studiu, Mary E. Schmidt, specialist în boli infecționase, crede că timpul în care virusul supraviețuiește pe talpa pantofilor poate fi chiar mai mare de 5 zile, iar durata crește dacă încălțămintea conține elastan sau spandex. 

În cazul în care nu puteți lucra de acasă și sunteți nevoiți să mergeți la muncă, sfatul specialiștilor este să aveți la voi o pereche de pantofi și una de șosete doar pentru muncă. 

Curățarea pantofilor cu șervețele umede pe bază de alcool este considerată a fi cea mai eficientă metodă de curățare, dar îi puteți spăla la mașina de spălat, la un program scurt, sau cu apă caldă și săpun.

Foto: Shutterstock

citește și...