Canicula topește România! Avertizare de la ANM: azi este cea mai călduroasă zi din an

27.06.2019, 08:34

Vremea 27 iunie 2019! Meteorologii nu au vești deloc bune. Joi, 27 iunie, va fi cea mai călduroasă zi de până acum, iar temperaturile vor ajunge la 35-36 de grade celsius la umbră.

Vremea va fi caniculară în majoritatea zonelor țării, iar indicele de disconfort termic va atinge și depăși ușor pragul critic.

Este de așteptat și un disconfort termic ridicat, pentru că temperaturile anunțate de meteorologi sunt măsurate la umbră, iar în plin soare temperaturile resimțite vor fi cu cel puțin 10 grade mai mari, mai ales în marile orașe.

Avertizare de la ANM: azi este cea mai călduroasă zi din an

Abia de vineri, temperaturile vor reveni la normal, însă vor mai fi episoare caniculare, notează Digi24.

Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulația aerului este din sector sudic și favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii. O parte din acest aer cald se apropie tangențial și de România, așa că de mâine (n.r. joi) vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest’, a declarat Mihai Timu, meteorolog.

‘Este primul val de căldură, urmează lunile iulie și august care, inevitabil, vor mai aduce astfel de valuri de căldură. Din estimări, mai afectate ar fi tot țările din Europa vestică și centrală, dar n-ar fi exclus ca și în țara noastră să avem astfel de episoade.

Trebuie să ne obișnuim pentru că, odată cu încălzirea globală, pe lângă fenomenele extreme, aceste furtuni care apar aproape instantaneu, avem și această intensificare a valurilor de căldură în următorii ani, în zona Europei. Cele mai afectate vor fi țările din jumătatea de sud a continentului’, a mai spus Mihai Timu.

Cerul va fi mai mult senin, dar izolat, în extremitatea de sud a ţării şi în Carpaţii Meridionali vor apărea unele înnorări și se pot semnala ploi și descărcări electrice.

Alertă de caniculă și în București

Valorile termice se vor încadra între 27 și 35 de grade Celsius. Vântul va sufla slab și moderat. Unele intensificări vor fi semnalate în sud-est şi la munte.

Disconfortul termic va fi accentuat după-amiază, când indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Și în București, vremea va fi extrem de caldă, iar temperaturile vor fi alarmante. Indicele temperatură- umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, temperatura ajungând până la 35 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, iar temperaturile din timpul nopții vor avea valori cuprinse între 18 și 20 de grade Celsius.

citește și...