Canicula pârjolește România! Se vor înregistra chiar și 39 de grade Celsius la umbră

30.07.2020, 11:36
Canicula pârjolește România! Se vor înregistra chiar și 39 de grade Celsius la umbră
Canicula pârjolește România! Se vor înregistra chiar și 39 de grade Celsius la umbră

Joi, 30 iulie, meteorologii au anunțat că va fi cea mai fierbinte zi de la începutul anului. Se vor înregistra chiar și 39 de grade Celsius vor fi la umbră.

Capitala și alte 21 de județe sunt sub avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Cod galben de caniculă

‘Foarte probabil mâine se vor înregistra cele mai ridicate valori din această vară. Până în momentul de față, cea mai ridicată temperatură pe care am înregistrat-o în această vară este de 36,3 grade, în luna iunie. Privind la statistica valorilor din țara noastră, această valoare este mai ridicată decât ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal.

Este o temperatură ce caracterizează o zi caniculară, dar este o temperatură foarte departe de zilele de vară în care în țara noastră, pe spații extinse în zonele de câmpie, se înregistrau peste 37 de grade. Prin urmare, valorile termice pe care le apreciem a se înregistra mâine, în partea de sud a țării, vor urca  până la 39 de grade, temperatură înregistrată la umbră’, a explicat Gabriela Băncilă, directorul ANM, la Digi 24, miercuri seară.

Și în celelalte regiuni, vremea va fi în continuare călduroasă, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească din nou pragul critic de 80 de unități.

În zonele de munte va ploua

Doar în centrul, nordul și nord-estul teritoriului, precum și la munte, vor fi înnorări temporare, mai ales spre seară, când se vor semnala averse și descărcări electrice.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor.

În Capitală, la orele amiezii canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor situa între 37… 38 de grade. Temperatura minimă va fi de 21…22 de grade Celsius.

Și în următoarele două săptămâni, temperaturile vor fi mai mari decât cele normale.

citește și...