Când începe testarea gratuită pentru coronavirus în Capitală. Cum se fac înscrierile și ce condiții trebuie îndeplinite

21.05.2020, 18:06
Când începe testarea gratuită pentru coronavirus în Capitală. Cum se fac înscrierile și ce condiții trebuie îndeplinite
Gabriela Firea a anunțat când va începe testarea gratuită pentru coronavirus în Capitală/ foto: pixabay

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dezvăluit recent că vineri, 22 mai, va începe testarea gratuită a bucureștenilor pentru COVID-19. Pe platforma online se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni, pentru a afla dacă sunt infectați sau nu cu coronavirus.

Gabriela Firea a mai precizat că aceste teste vor oferi cifre exacte despre pandemia de COVID-19. Pentru testarea gratuită vor fi folosite teste de tip antigen standard RT-PCR. Acestea sunt cele mai utilizate pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Gabriela Firea a anunțat când va începe testarea gratuită pentru coronavirus în Capitală

‘Începe marea testare în Capitală!Primăria Capitalei lansează mâine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni, pentru a fi testați gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus.

Platforma este parte a proiectului “Testăm pentru București” – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice’, a anunțat primarul general al Capitalei, scrie Digi24.

Cum se fac înscrierile și ce condiții trebuie îndeplinite

Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

• Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

• Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

• Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

citește și...