Calendar creștin ortodox 2019: azi se prăznuiește Sfânta Mare Muceniță Marina

17.07.2019, 12:39
Calendar creștin ortodox 2019! Pe 17 iulie, este prăznuită Sfânta Mare Muceniță Marina. Azi este zi de post.

Calendar creștin ortodox 2019: azi se prăznuiește Sfânta Mare Muceniță Marina

Ea se numără printre cei 14 ajutători în caz de pericol, în panteonul sfinților creștini. E o zi pe care o respectă cu sfințenie femeile însărcinate, căci e și protectoarea lor.

Sfânta Mare Muceniță Marin s-a născut în Antiohia Pisidiei și este cunoscută ca fiind drept apărătoarea femeilor gravide, a copiilor născuți și nenăscuți, dar și a pruncilor morți.

E celebrată de toți creștinii. Catolici, anglicani, evanghelici, care o numesc Sfânta Margareta. Cu toții o serbează pe 20 iulie. Ortodocșii o numesc Sfânta Mare Muceniță Marina și o pomenesc pe 17 iulie. Oamenii i se roagă pentru nașterea de prunci sănătoși, pentru vindecarea bolilor de rinichi și digestive.

Cine nu o respectă, se umple de bube și are pagube mari. Este recunoscută pentru binefacerile sale. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță.

Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Marina

Pe vremea când o parte din Nordul Turciei de azi purta numele Antiohia Pisidiei, în acel ținut, a venit pe lume singurul copil al unei familii cu stare. Tatăl, Edesie, era slujitor al credinței în idoli. Încă de foarte mică, Marina a rămas orfană de mamă, așa că tatăl ei a încredințat-o unei femei, pentru a o crește și a o educa.

Cum copilăria și-a petrecut-o într-un sat de creștini, fata a căpătat credință în Dumnezeu. Așa se face că, la vârsta de 12 ani, a trecut la religia creștină. Dat fiind că, la aceea vreme, a fi creștin era fărădelege, a trebuit să îndure multe pentru alegerea ei.

A fost supusă la cazne și umilințe și, cu toate astea, nu a renunțat la credința ei, în ciuda vârstei fragede de numai 15 ani. Până la urmă, înfuriindu-i pe cei ce încercau să o convingă să renunțe la creștinism, a fost decapitată. Și nu au scăpat de moarte nici cei prezenți, care credeau în Mântuitor. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță.

citește și...