British American Tobacco încearcă să producă un potențial vaccin contra coronavirusului
British American Tobacco (BAT) a anunţat că divizia sa americană de biotehnologie lucrează la dezvoltarea unui vaccin potenţial împotriva COVID-19 folosind proteine extrase din frunzele de tutun.
Cercetători din toată lumea lucrează contra-cronometru pentru găsirea unui vaccin care să pună capăt pandemiei de coronavirus care afectează lumea întreagă.
Compania British American Tobacco a transmis că filiala sa de biotehnologie, Kentucky BioProcessing (KPB), lucrează la un potențial vaccin pentru coronavirus, care poate fi produs din plante crescute în laborator, înrudite cu tutunul.
KBP a clonat recent o porțiune a secvenței genetice a COVID-19, ceea ce a condus la dezvoltarea unui potențial antigen – o substanță care induce un răspuns imun corpului și stimulează îndeosebi producerea anticorpilor. Acest antigen a fost apoi inserat în plantele de tutun pentru a fi reprodus. După ce plantele au fost culese, antigenul a fost purificat și se află, în prezent, în testarea pre-clinică.
Kentucky BioProcessing (KBP), divizia care dezvoltă vaccinul, ar putea să producă între 1 milion şi 3 milioane de doze pe săptămână începând din luna iunie, au precizat reprezentanţii companiei BAT, potivit Agerpres.
„Dezvoltarea unui vaccin este o muncă dificilă și complexă, dar credem că am făcut o descoperire semnificativă în cadrul platformei prin care explorăm cu ajutorul tehnologiei utilizarea plantei de tutun și suntem pregătiți să lucrăm cu guvernele și toate părțile interesate pentru a contribui la câștigarea luptei împotriva COVID-19″, a spus dr. David O’Reilly, director de Cercetare Științifică, BAT.
„KBP explorează deja de ceva vreme utilizări alternative ale plantei de tutun. O astfel de utilizare alternativă poate fi dezvoltarea vaccinurilor pe bază de plante. Suntem hotărâți să contribuim la eforturile globale pentru a stopa răspândirea COVID-19 folosind această tehnologie”, a adăugat el, potrivit aceleeași surse.
FOTO: Profimedia