Bianca Brad, de Dragobete: ”Fugim de ea tocmai pentru că suntem amorțiți, nu ne iubim”

24.02.2020, 12:20
Bianca Brad, de Dragobete: ”Fugim de ea tocmai pentru că suntem amorțiți, nu ne iubim”
Bianca Brad, de Dragobete: ”Fugim de ea tocmai pentru că suntem amorțiți, nu ne iubim”

Actrița Bianca Brad a ținut să marcheze sărbătoarea de Dragobete în mediul online. Vedeta este dezamăgită că se acordă mai puțină importanță variantei românești a Zilei Îndrăgostiților decât Valentine’s Day.

”Îmi plac toate zilele care sărbătoresc iubirea, dar mă doare când văd că se acordă mai multă atenție sărbătorilor importate din străinătate, decât tradițiilor autohtone…

Peste tot este promovat Valentine’s Day – oferte la restaurante, hoteluri, în magazine… dar de Dragobete se aude doar timid, pe ici, pe colo…. Poate că denumirea sa, având o sonoritate mai greoaie, o face mai puțin atrăgătoare și vandabilă…dar e datina noastră și ar trebui să o iubim, să o respectăm și să o promovăm cu mândrie si cu bucurie, mai ales că are semnificații atât de frumoase…”, a notat Bianca Brad în mediul online.

Vedeta a făcut și un scurt istoric al sărbătorii de Dragobete și a explicat de ce consideră că românii nu îi acordă importanța cuvenită.

”Cel mai important mi se pare faptul că este celebrat în aceeași zi cu o mare sărbătoare ortodoxă – “Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” – care în limba slavă se numește Glavo-Obretenia și pe care românii au adaptat-o, (apărând sub diverse forme : „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) , până când s-a impus în unele zone, ca Dragobete (denumire folosită începând din anul 1774).

Apoi, pentru că este considerat “patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, “protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet”, și “o figură pozitivă, un simbol al primăverii și al uniunii, fiind perioada în care păsările își caută și găsesc perechea pe viață”, dând tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire”, ar trebui să facă din Dragobete, o mare sărbătoare românească a retrezirii la viață, a iubirii și a uniunii!

…Probabil că (încă) fugim de ea, tocmai pentru că suntem amorțiți, nu ne iubim și nu suntem uniți… Partea bună este că asta se poate schimba…pentru că Dragobetele unește sufletele…”, a încheiat vedeta.

citește și...