Bărbatul care și-a ucis soția într-un “act de dragoste” cere o lege privind moartea asistată. Graham Mansfield i-a tăiat gâtul soției

24.07.2022, 15:34

Un bărbat care și-a ucis soția bolnavă în fază terminală într-un pact de sinucidere a cerut ca moartea asistată să fie legalizată în Marea Britanie, după ce a părăsit tribunalul. Bărbatul a scăpat de acuzația de crimă și a fost condamnat pentru omor din culpă.

Militanții pro și contra eutanasiei și a morții asistate spun că tragicul caz al lui Graham Mansfield – un soț care și-a ucis soția bolnavă în fază terminală “într-un act de iubire” după ce au convenit asupra unui pact de sinucidere – ar trebui să trezească dezbaterea națională pe această temă emoționantă și divizivă.

Parlamentarii, a declarat un grup de campanie, “nu mai pot ignora” această problemă, solicitând, în urma acestui caz, o anchetă publică asupra legii actuale. Sinuciderea asistată rămâne o infracțiune penală în Marea Britanie, fiind pasibilă de o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare, scrie The Guardian

Bărbatul și-a ucis soția bolnavă tăindu-i gâtul

Mansfield, în vârstă de 73 de ani, care s-a îndrăgostit de soția sa de 40 de ani, Dyanne, în vârstă de 71 de ani, după ce s-au întâlnit pentru prima dată într-un pub din Wythenshawe în ajunul Anului Nou 1974, a ucis-o în grădina casei lor din Hale, Trafford, după ce cuplul a băut pentru ultima oară împreună.

După ce a încercat, dar nu a reușit să își pună capăt zilelor, a fost acuzat de uciderea ei, dar a fost achitat, în plină publicitate națională, de un juriu care l-a găsit vinovat de omor prin imprudență. Un judecător, în remarcile emoționante de condamnare, l-a scutit de închisoare, spunând că a fost pe deplin convins că “a acționat din dragoste pentru soție”.

Femeia fusese diagnosticată cu cancer la plămâni

Dyanne fusese diagnosticată cu cancer la plămâni în stadiul patru; instanța a auzit că soțul ei a fost de acord cu pactul de sinucidere “cu o singură condiție”. “Am spus că va trebui să merg cu ea.”, a declarat Mansfield pentru Manchester Evening News într-un interviu acordat la câteva ore după ce a fost eliberat din arest. “Într-un mod amuzant, mi-a dat putere. Știam că și eu sunt pe moarte. Mă puteam concentra pe asta”. Dyanne, a spus el, a fost întreaga lui lume.

 

Militanții spun că eutanasia este unul dintre cele mai importante tabuuri din țară. Grupurile religioase și de credință – împreună cu grupurile de campanie – sunt cele care se opun legislației privind moartea asistată, dar există grupuri și organizații caritabile care solicită modificarea legii.

Grupul de campanie Dignity in Dying a declarat că cazul Mansfield nu a fost o “tragedie izolată” – ci “cea mai recentă dintr-o serie de sinucideri și pacte de sinucidere în care au fost implicate persoane bolnave în fază terminală, în conformitate cu interdicția generală a Regatului Unit privind moartea asistată”. Fără o reformă a legii, au susținut ei, țara va fi martora altor tragedii ca aceasta.

citește și...