Bacalaureat 2019: elevii au susținut prima probă scrisă la Limba și literatura română

01.07.2019, 14:28
Bacalaureat 2019: elevii au susținut prima probă scrisă la Limba și literatura română

Începe săptămâna de foc pentru absolvenții de liceu, care au avut de susținut, luni, 1 iulie, probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2019. Elevii au susținut prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română. Ce au avut elevii de rezolvat la prima probă de la Bacalaureat din 2019, vezi AICI. 

Potrivit calendar Bac 2019 aprobat prin ordin de ministru, probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, încep luni, cu examenul la Limba şi literatura română.

Proba la Limba si literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană şi italiană) este programată pentru marţi, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – se va desfăşura joi, 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 8 iulie şi este urmată de depunerea eventualelor contestaţii. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 13 iulie.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că peste 136.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2019. Examenul de bacalaureat a început în 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Reguli la examenul de Bacalaureat 2019

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Calendarul probelor scrise de la Bac 2019

După examenele orale, candidaţii intră în focul probelor scrise, ale căror note vor fi decisive pentru stabilirea mediei generale. Primul examen începe pe 1 iulie, iar ultimul are loc 3 zile mai târziu, pe 4 iulie.

Probele scrise: 

– limba română (proba Ea): luni, 1 iulie

– limba maternă (proba Eb): marţi, 2 iulie

– proba obligatorie a profilului (Ec): miercuri, 3 iulie

– proba la alegere a profilului şi specializării (Ed): joi, 4 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
citește și...