Avertizări meteo de vreme severă: cod galben de ploi în jumătate de țară! Inundațiile au făcut ravagii în județul Bihor

20.05.2021, 10:58
Avertizări meteo de vreme severă: cod galben de ploi în jumătate de țară! Inundațiile au făcut ravagii în județul Bihor
Avertizări meteo de vreme severă: cod galben de ploi în aproape toate zonele țării! Inundațiile au făcut ravagii în județul Bihor/ foto: pixabay

ANM a emis un cod cod portocaliu de ploi puternice, valabil de joi (20 mai) până vineri dimineață, pentru vestul țării și zona de munte. În celelalte zone va fi cod galben de instabilitate atmosferică, iar precipitațiile vor fi însemnate cantitativ. 

În Banat și Crișana, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 70 l/mp. La munte, precipitațiile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.

Cod galben de precipitații și vijelii

Conform meteorologilor, în Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Până vineri dimineață, jumătate de țară este sub cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii.

Și în Capitală a plouat torențial, iar traficul rutier a fost blocat încă de la primele ore ale dimineții.

Până în prezent, inundațiile au afectat în ultimele ore 25 de localități din 14 județe. Cel mai afectat este județul Bihor, aflat sub cod roșu de inundații. Din păcate, pericolul nu a trecut, iar meteorologii au anunțat că s-ar putea ajunge la cantități de apă de 70 de litri pe metrul pătrat, după ce zilele trecute s-au adunat 140 de litri în câteva ore.

Inundațiile au făcut prăpăd în județul Bihor

“Dezastru total. Grădina toată a fost sub apă, în cameră a intrat apă. Parchetul e compromis în 2 camere bucătăria e compromisă, cămara e compromisă. Am încercat să punem saci, dar ne-a venit rândul greu cu sacii până au ajuns pompierii aici să ne ajute….e un dezastru total”, au povestit localnicii din județul Bihor.

“83 de pompieri militari bihoreni au desfășurat peste 40 de misiuni pentru salvarea oamenilor și a bunurilor acestora în 9 localități din județ afectate de fenomenele hidrologice și meteorologice deosebit de periculoase”, a precizat Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor, scrie DIGI24.

citește și...