Avertizare meteo de vijelii și ploi torențiale în următoarele zile. Avertismentul meteorologilor

24.08.2020, 17:39
Avertizare meteo de vijelii și ploi torențiale în următoarele zile. Avertismentul meteorologilor
Avertizare meteo de vijelii și ploi torențiale în următoarele zile. Avertismentul meteorologilor/ foto: pixabay

După mai multe zile caniculare și disconfort termic ridicat, ANM a emis o avertizare meteorologică de vijelii, ploi torențiale și grindină timp de trei zile.

Va urma o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea meteo a intrat în vigoare duminică (23 august, la ora 13.00, și va fi valabilă până miercuri (26 august), la ora 6.00.

Vremea devine instabilă

În intervalul menționat mai sus, meteorologii au emis un cod portocaliu în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali, dar și în restul teritoriului.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp”, potrivit ANM.

De asemenea, în mai multe regiuni din țară va fi cod galben de ploi.

‘În sud-vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe spații mici grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp’, mai arată ANM.

În Capitală va ploua

În Capitală, vremea va fi călduroasă, iar la amiază disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Abia luni spre seară, vor fi înnorări temporar accentuate, astfel încât va crește probabilitatea pentru apariția averselor ce pot avea caracter torențial, descărcărilor electrice și intensificărilor de vânt posibil cu aspect de vijelie

citește și...