Avertizare meteo de ninsori abundente și vânt puternic: ce zone sunt vizate de cod galben

10.01.2021, 21:07
Avertizare meteo de ninsori abundente și vânt puternic: ce zone sunt vizate de cod galben
Avertizare meteo de ninsori abundente și vânt puternic: ce zone sunt vizate de cod galben

Duminică seară, 10 ianuarie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori abundente și intensificări ale vântului.

Zonele vizate sunt sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridional.

Atenționarea de cod galben a intrat în vigoare de la ora 18.00 și va valabilă până luni, 11 ianuarie, la ora 14.00. Va ninge abundent și se va depune un strat de zăpadă consistent, ce va depăși local 10 – 20 cm și izolat 30 – 40 cm. Nici Capitala nu va fi ocolită de ninsoare.

Cod galben de ninsori în majoritatea regiunilor

‘Va ninge și în București, în această noapte, se va depune un strat de zăpadă de 8-15 centimetri, dar posibil 15-20 de centimetri ninsoare și în București, însoțită de vânt moderat, cu intensificări, la rafală se vor atinge 35-45 km/h’, avertizează meteorologii.

În plus, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45 – 55 km/h în regiunile sudice și de 60 – 70 km/h în Carpații Meridionali și de Curbură. La altitudini de peste 1.700 de metri, ninsoarea va fi viscolită.

Ninsorile vor dura până la jumătatea săptămânii viitoare, iar temperaturile vor scădea drastic în termometre. Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă.

Vremea va fi geroasă după ninsori

Mai mult de atât, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 15 – 30 l/mp.

În sudul Câmpiei Române, Bărăgan și Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei.

‘Va ninge în sudul Banatului, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, munții Banatului și zona Carpaților Meridionali, unde se va depune strat consistent de zăpadă, ce va depăși local 10-20 de centimetri și izolat se pot atinge 30-40 de centimetri și vântul va avea intensificări’, a declarat meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie, Mihai Huștiu.

citește și...