Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină

10.08.2020, 17:47
Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină
Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină/ foto: pixabay

Luni dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme severă pentru zonele de munte, dar și pentru Transilvania și sudul Banatului. În intervalul 12.00 – 23.00, ANM a anunțat un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În plus, nici zonele deluroase din sudul și estul țării nu vor scăpa de precipitații.

Caniculă în sudul țării

Totodată, vremea se va menține caniculară în cea mai mare pare a țării, în special în Câmpia Română. Temperaturile maxime vor atinge și 36 de grade Celsius, iar cele minime 25.

Potrivit meteorologilor, abia după 16 august vremea începe să se mai răcească, iar termometrele vor indica până la 29 de grade Celsius. La finalul lunii august vom avea parte și de ploi de scurtă durată.

Când se mai răcorește

Temperaturile minime se vor situa, în medie, în jurul a 20 de grade, dar vor scădea spre 18 grade pe 14 august și se vor menține în jurul acestei medii regionale.

‘În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi ploi de scurtă durată doar pe arii restrânse, cu precădere în cursul după-amiezilor, dar începând din 14 august va crește probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse și, posibil, mai însemnate cantitativ pe 15 și 16 august’, conform ANM.

citește și...