Avertizare de vreme rea în aproape toată țara: vijelii, ploi și vânt puternic! Când se încălzește

16.05.2021, 16:41
Avertizare de vreme rea în aproape toată țara: vijelii, ploi și vânt puternic! Când se încălzește
Avertizare de vreme rea în aproape toată țara: vijelii, ploi și vânt puternic! Când se încălzește/ foto: pixabay

Meteorologii nu vin deloc cu vești bune în zilele următoare! ANM a emis avertizări de cod galben de vreme rea pentru mai multe județe din țară, iar în zonele de vest și nord este pericol de inundații. 

Directorul ANM Elena Mateescu a precizat că aceste schimbări bruște de vreme aduc temperaturi mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Maximele vor ajunge la 22-23 de grade Celsius.

Ploi torențiale în jumătate de țară

„În Capitală este posibil să vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată. Dacă ieri am înregistrat 27 de grade Celsius, astăzi nu înregistrăm decât 21 de grade în București. Cel mai cald este în Moldova, 24 de grade la Iași”, a spus Elena Mateescu la Digi24.

„Și pe litoral, câteva reprize de ploaie, dar nu la cote comparabile cu cele din partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor caracteriza practic toată săptămâna viitoare. Discutăm de cantități de precipitații ce pot depăși, în special în partea de nord-vest, nord, precum și în zonele de munte și submontane, 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 30-35 de litri pe metru pătrat. Dar intensificările de vânt vor fi susținute în zonele înalte”, a mai  declarat directorul general al ANM.

Nici săptămâna viitoare nu scăpăm de ploi, mai ales după-amiaza și noaptea. Temperaturile maxime nu vor depăși 24-25 de grade Celsius. Abia de weekend-ul viitor, o masă de aer cald va ajunge deasupra României, aducând temperaturi maxime de 27-28 de grade Celsius.

„Se pare că mai ferită de precipitații va fi zona de sud-est a țării, în special Dobrogea, iar în rest vor fi ploi, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, izolat căderi de grindină”, a mai spus Mateescu.

citește și...