Anul în care luna a dispărut de pe cer. Care este explicația specialiștilor

11.05.2020, 15:29
Anul în care luna a dispărut de pe cer. Care este explicația specialiștilor
foto: pixabay

În anul 1110, luna a dispărut de pe cer! Un nor uriaș de particule bogate în sulf s-a scurs în întreaga stratosferă, întunecând cerul luni întregi, înainte de a se depune în cele din urmă pe Pământ.

Anul în care luna a dispărut de pe cer. Care este explicația specialiștilor

Anul în care luna a dispărut de pe cer. Care este explicația specialiștilor. Evenimentul s-a petrecut din cauza faptului că cercetătorii au forat și analizat nucleele de gheață. Astfel, aerosolii cu sulf care au ajuns în stratosferă s-au așezat din nou pe suprafață.

În acest caz, oamenii de știință au presupus că depozitul sulfuros a fost lăsat de o erupție majoră dezlănțuită în 1104 de Islanda Hekla, un vulcan numit ‘Poarta către iad’.

Acum câțiva ani, specialiștii au ajuns la concluzia că Groenlanda Ice Core Cronologia 2005 (GICC05) a fost oprit timp de șapte ani, în primul mileniu.

Aceste concluzii, conform noilor cercetări conduse de paleoclimatologul Sébastien Guillet de la Universitatea Geneva din Elveția, denotă faptul că Hekla nu ar fi putut fi vinovatul pentru semnalul de sulfat gigant.

‘O descoperire importantă care rezultă din această întâlnire revizuită de bază cu gheață este un semnal vulcanic bipolară majoră și până în prezent nerecunoscut cu depunerea de sulfat de la sfârșitul lui 1108 sau începutul anului 1109 CE și care persistă până la începutul anului 1113 CE în înregistrarea Groenlanda’, a specificat Guillet în lucrarea lui, menționând că probele pentru același eveniment pot fi observate și într-o cronologie a nucleului de gheață din Antarctica revizuită în mod similar.

Pentru a investiga acest fenomen bizar, echipa a combinat documentația istorică, în căutarea de înregistrări medievale de eclipse lunare ciudate, cu aspect întunecat, care ar putea corespunde cu ceața stratosferică a majorității.

‘Fenomenele optice atmosferice spectaculoase asociate cu aerosolii vulcanici de mare altitudine au atras atenția cronicarilor încă din cele mai vechi timpuri. În special, luminozitatea raportată a eclipselor lunare poate fi utilizată atât pentru detectarea aerosolilor vulcanici în stratosferă, cât și pentru cuantificarea adâncimilor optice stratosferice în urma erupțiilor mari’, a mai concluzionat echipa condusă de Sébastien Guillet.

Conform înregistrărilor NASA bazate pe retrocalcularea astronomică, șapte eclipse lunare totale ar fi fost observabile în Europa în primii 20 de ani ai mileniului trecut, între anii 1100 și 1120.

Printre acestea, un martor al unei eclipse lunare care a avut loc în mai 1110 a scris despre întunericul excepțional al Lunii în timpul fenomenului.

‘În a cincea noapte din luna mai a apărut Luna strălucind seara, iar după aceea, puțin și puțin, lumina ei a scăzut, astfel încât, de îndată ce a venit noaptea, a fost atât de complet stinsă, încât nici lumina, nici orb, și nu s-a văzut nimic deloc’, a scris un observator în cronica Peterborough.

În ciuda faptului că evenimentul este binecunoscut în istoria astronomiei, cercetătorii nu au sugerat niciodată că ar fi putut fi cauzat de prezența aerosolilor vulcanici în stratosferă, chiar dacă aceasta este cauza cea mai probabilă, sugerează un nou studiu.

‘Observăm că nicio altă dovadă a vălului vulcanic de praf, cum ar fi o întunecare a Soarelui, străluciri crepusculare roșii și / sau haloare solare roșiatice, nu ar putea fi găsite în timpul investigațiilor noastre pentru anii 1108-1110 CE’, scriu cercetătorii.

O altă documentare istorică, în special relatările impactului climatic și societal din anii 1109–1111 CE, coroborează ipoteza că o erupție din 1108 (sau o serie de erupții care au început în acel an), ar fi putut duce la efecte dezastruoase asupra comunităților afectate.

Sursa: sciencealert.com. 

citește și...