ANM avertizează! Ciclonul care a făcut ravagii în Grecia se îndreaptă către România!

11.07.2019, 15:37
ANM avertizează! Ciclonul care a făcut ravagii în Grecia se îndreaptă către România!
Ciclonul mediteranean se îndreaptă spre România

Administrația Națională de Meteorologie a tras un semnal de alarmă vizavi de prognoza din România. Ciclonul mediteranean care a lovit ieri zona Halkidiki din Grecia se îndreaptă acum spre România, iar efectele ar putea fi devastatoare. 

O furtună puternică a afectat aseară nordul Greciei, provocând moartea a șase turiști, între care doi români. Ciclonul foarte puternic a adus vânt foarte puternic, ploaie și grindină și a distrus clădiri, a rupt copaci din rădăcină și chiar a măturat rulote. 

Alina Șerban, meteorolog la ANM, a explicat pentru Antena 3 că furtuna groaznică a fost cauzată de un ciclon mediteranean. Acesta a plecat din sudul Italiei și a devenit mult mai intens după ce s-a lovit de aerul mai cald de deasupra Greciei. 

Viteză a vântului de peste 90 km/h

Efectele devastatoare ale furtunii din Halkidiki au fost provocate, în special, de viteza cu care precipitațiile au căzut și de viteza rafalelor de vânt, de peste 90 de km pe oră. 

„S-au format structuri supercelulare, ceea ce a dat vânt foarte puternic”, a declarat meteorologul. Femeia a mai precizat că acest gen de fenomene se pot prevedea cu foarte puțin timp înainte, din nefericire. 

Ciclonul lovește România în weekend

Deși ciclonul care a lovit Grecia a slăbit în intensitate, specialistul avertizează că acesta merge spre sud-estul Europei și va lovi România în weekend. 

„Mare atenţie la litoralul românesc și bulgăresc. Sistemul va fi activ, dar e greu de prognozat cât va fi de intens și în ce zone, noi estimăm că aria este largă. Nu este exclus ca în weekend și România să fie afectată de acest sistem frontal”, a mai spus Alina Șerban.

citește și...