Amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale! Ce a decis CCR

07.05.2020, 13:38
Amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale! Ce a decis CCR

Amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale! Anunțul oficial a fost făcut miercuri, 6 mai, de judecătorii Curţii Constituţionale a României.

Amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale!

Decizia CCR a fost anunțată după o sesizare a Avocatului Poporului, însă nu are puterea de a anula contravențiile date în perioada stării de urgență. Astfel, românii care au primit amenzi în plină pandemie de coronavirus sunt nevoiți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a le contesta.

‘Din analiza întregului act normativ, astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2020, remarcăm faptul că Guvernul nu a prevăzut vreo faptă contravenţională care să poată fi sancţionată, ci s-a limitat să reglementeze că nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie. Este de remarcat că, prin formularea generică utilizată la art. 9 (a cărui nerespectare atrage răspunderea contravenţională) fapta nu este configurată prin lege.

Or, în ipoteza contravenţiilor, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale’, se arată în sesizarea formulată de Avocatul Poporului, potrivit Digi24.ro.

Până acum, în România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare, ce se ridică la o valoare totală de peste 120 de milioane de euro.

Cea mai mică sancțiune contravențională este de 2.000 de lei, iar cea mai mare de 20.000 de lei, la un salariu mediu net pe economie de 3.200 de lei.

citește și...