Ambasadorul României în Marea Britanie, mesaj în legătură cu Brexit

31.01.2020, 16:02
Ambasadorul României în Marea Britanie, mesaj în legătură cu Brexit
Ambasadorul României în Marea Britanie, mesaj în legătură cu Brexit

Ambasadorul României în Marea Britanie a transmis un mesaj în legătură cu Brexit, în contextul în care astăzi este ultima zi în care Regatul Unit face parte din Uniunea Europeană.

Ambasadorul României în Marea Britanie, mesaj în legătură cu Brexit

Dan Mihalache le-a spus românilor care locuiesc în Marea Britanie că nu au motive de îngrijorare. Până la finalul lui 2020, se poate călătorii acolo doar cu buletinul, iar condițiile de rezidență rămân aceleași. 

„Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care traiesc, studiaza, muncesc in Regatul Unit. Dupa cum stiti, Regatul Unit al Marii Britanii va iesi in mod oficial din UE. Sunt cateva lucruri importante pe care as dori sa le subliniez.

In primul rand, nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani in UK. Si dupa 31 ianuarie se va putea intra in Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara niciun fel de conditionalitati legate de viza. Veti putea calatori in continuare in aceasta tara.

In al doilea rand, conditiile de sedere in Regatul Unit raman neschimbate. Toti cei care doresc sa traiasca, sa munceasca, sa studieze in Marea Britanie vor putea veni fara niciun fel de impedimente pana la data de 31 decembrie 2020, sub conditia de a se inregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident pana la 30 iunie 2021. Deci practic nu exista, cel putin in aceasta perioada de tranzitie, motive de ingrijorare in ceea ce priveste statutul cetatenilor romani”, a declarat ministrul, într-un mesaj video, scrie ziare.com.

„Subliniez faptul ca e important ca, in aceasta perioada de tranzitie, cei care doresc sa se stabileasca aici sa isi dobandeasca acest statut de pre-rezident pentru cei care au o vechime mai mica de 5 ani sau pentru cei care doresc sa vina in continuare, si statutul de rezident pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani, urmand ca dupa aceasta perioada de tranzitie modul de stabilire in UK sa fie reglementat printr-o legislatie speciala”, a mai spus Mihalache. 

citește și...